Radnici istočne Nemačke imaju 15 odsto manju satnicu od onih na zapadu

Izvor: B92, 18.Okt.2023, 13:35

Radnici istočne Nemačke imaju 15 odsto manju satnicu od onih na zapadu

Radnici iz istočne Nemačke i 33 godine nakon ujedinjenja zemlje imaju u proseku za 15 odsto manju satnicu od zaposlenih na zapadu Nemačke.

A glavni razlog su razlike u ekonomskoj strukturi, saopštio je danas drezdenski ogranak Instituta za ekonomska istraživanja iz Minhena.

"Mnogi ljudi u istočnoj Nemačkoj rade u industrijama u kojima su plate niske, a velike kompanije koje dobro plaćaju ovde skoro uopšte nisu zastupljene", izjavio je Janik Nauert iz drezdenskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogranka IFO.

Prema mišljenju Joahima Ragnica, to je razlog zbog koga proširenje kolektivnih ugovora na više kompanija skoro ne doprinosi smanjenju jaza među platama istoka i zapada Nemačke.

"Ostaje da se vidi da li nedavni dolazak Tesle i drugih velikih kompanija u istočnu Nemačku može da dugoročno zatvori jaz u platama", smatra Ragnic.

Radnici u zapadnoj Nemačkoj su 2022. godine zarađivali u proseku 31,40 evra po satu, a zaposleni u istočnoj Nemačkoj (osim Berlina) samo 26,60 evra na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.