Izvor: B92, 25.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici i sindikati traže poništenje ugovora o prodaji

Kragujevac -- Predstavnici Skupštine preduzeća i dva sindikata kragujevačkog "Diorka" izjavili su u sredu da je republičkoj Agenciji za privatizaciju podnet zahtev za raskidom ugovora, kojim je dosadašnji direktor te firme Slobodan Pantić, postao većinski vlasnik ovog preduzeća. Predsednica Skupštine preduzeća Nina Radivojević kazala je na konferenciji za novinare, organizovanoj u kragujevačkom organku "Otpora", da se sindikat i zaposleni zalažu za privatizaciju firme, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahtevaju poništenje ugovora, kojim je Pantić postao većinski vlasnik. Radnici i sindikat ocenjuju da su "način i postupak na koji je izvršena prodaja firme sporni", dodala je ona.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata te fabrike Ljiljana Macović optužila je dosadašnjeg direktora i "navodnog vlasnika" kragujevačkog "Diorka", da je "vlastodržac, koji je od nekad solidne firme napravio radni logor". Ona je rekla da radnici rade u nemogućim uslovima, da nemaju topli obrok i ne mogu da iskoriste godišnji odmor, dodajući da radnici rade i po 12 sati dnevno, za mesečnu zaradu od 3.000 do 7.000 dinara.

Zamenica predsednika Samostalnog sindikata "Diorka" Snežana Djordjević izjavila je da je taj sindikat utvrdio da je Pantić na "prevaru i nezakonito kupio fabriku", ističući da su radnici odlučni da to spreče.

Radnik "Diorka" Jovan Jovanović upozorio je da radnici neće dozvoliti da se na nelegalan način privatizuje njihova firma, optužujući Agenciju za privatizaciju da je "čitav posao odradila sumnjivo". On je dodao da su svi apeli radnika republičkoj vladi, Agenciji za privatizaciju i drugim nadležnim organima, ostali bez odgovora. U kragujevačkom "Diorku" zaposleno je 435 radnika, koji rade u tri smene i čija je proizvodnja skoro u potpunosti namenjena stranom partneru iz zapadne Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.