Radnici i ne znaju, a imaju pravo na poreske olakšice

Izvor: B92, 12.Feb.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici i ne znaju, a imaju pravo na poreske olakšice

Banjaluka -- Od 260.000 zaposlenih u Republici Srpskoj samo je 13.000 koristilo neku od poreskih olakšica koje daje novi Zakon o porezu na dohodak.

To je samo pet odsto iako velika većina radnika, po nekom osnovu, ostvaruje pravo.

Svima pripada 7,5 maraka mesečno po uzdržavanom članu uže porodice gde spadaju deca, nezaposleni supružnici i roditelji sa primanjima manjim od 3.000 maraka godišnje. Ipak, većina građana tо ne zna. Oni koji ostvaruju pravo kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da im svaka marka dobro dođe, piše Capital.ba.

Pravo na olakšice imaju i oni koji uplaćuju premije životnog osiguranja bez obzira da li su u radnom odnosu. Dovoljno je da se podnese zahtev u Poreskoj upravi za izdavanje poreske kartice a na osnovu nje poslodavac, kod obračuna plate, umanjuje poresku osnovicu tako da na račun radnika leže više novca. Nema retroaktivne isplate kažu u Poreskoj upravi i podsećaju da zaposleni imaju i drugih pogodnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.