Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici bez odgovora - hoće li Azotara ponovo otvoriti vrata

Iza radnika pančevačke HIP Azotare je teško leto, u kom je njihova fabrika - odlukom Vlade Srbije - otišla u stečaj. A pred njima je i neizvesna zima.

Izvor: N1

Iako je većina zaposlenih uzela socijalni program i fabriku napustila, radnici tvrde da im je obećano da će tri meseca nakon pokretanja stečajnog postupka, u Azotari biti urađen remont, a fabrika biti spremna za start. Što bi, dalje, značilo i povratak dela radnika u proizvodne pogone. Od obećanog, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nije ispunjeno ništa.

Ne tri, nego više od četiri meseca prošlo je otkako je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović radnicima HIP Azotare saopštio - loše vesti. Oko hiljadu radnika pančevačke Azotare ostalo je zatečeno i iznenađeno činjenicom da će u jednu od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu biti uveden stečaj.

"Hoćemo da radimo, hoćemo da radimo!", govorili su tada radnici.

Mendažment fabrike i sam Bajatović sredinom jula su ove ljude posavetovali da uzmu socijalni program. Većina radnika je "podigla" otpremninu i otišla iz fabrike, ali tvrde da su uz savet dobili i obećanje: da će u fabrici biti urađen remont, a Azotara biti spremna za novo startovanje. Obećano je ostalo neispunjeno.

"Trenutno je angažovano oko 120 ljudi u fabrici koji rade na dežurstvima, znači nema proizvodnje. U fabrici je odrađen jedan deo remonta, što naravno nije dovoljno da bi se fabrika startovala. Barem nešto da nam se saopšti, a ne mi smo tako da kažem prepušteni, dolazimo tako dežuramo, dobijamo neki novac za to, ali nije cilj da mi vršimo dežurstva tu u Azotari, mi želimo da Azotra radi", rekao je Milan Pavlović, radnik u HIP Azotari.

Ali, ne radi i pitanje je hoće li ikada više raditi? Jer, trenutak je - kažu radnici - vrlo problematičan. Topla jesen i visoke temperature su im išle na ruku, ali će zbog snega i mraza u narednom periodu šanse za pokretanje proizodnje biti sve manje. Tehnologija je takva, objašnjavaju, da po minusu ne može da se pokrene i upozoravaju: ovo bi mogao da bude prvi put da "Azotara" stoji i da starta u fabrici - nema.

Nedeljama u neizvesnosti, radnici pančevačke Azotare čekaju odgovor od resornog ministra, ministra energetike Aleksandra Antića na pitanje: da li će fabrika uopšte biti pokrenuta? Odgovora nema, a ćutanje je usledilo i na upit naše televizije. Radnici, koji inače u Azotaru dolaze samo zbog dežurstava, kažu da su zabrinuti i pitaju se: da li će država Azotaru pustiti niz vodu?

HIP Azotara je, podsetimo, u stečaj otišla zbog prezaduženosti. Dugovi su premašili vrednost imovine fabrike i iznose oko 200 miliona evra, a 90 odsto duga je prema Srbijagasu. Uvođenje stečaja, iz Nemanjine 11 pravdano je i obavezama koje Srbija ima prema Međunarodnom monetarnom fondu. Vlada je oformila i Radnu grupu, ali od članova - muk.

"Mi do sada nismo dobili, iako smo imali kontakte - ja sam više puta zvao predsednika radne grupe telefonski - odgovor. Ili smatraju da ne treba. Ako se nešto pokrene u narednih 15 dana, da se urade neke još važne stvari unutar fabrike i da se krene u start - bilo bi lepo, što se mene lično tiče - ja sam ispunio uslove za penziju, ali imam moralnu obavezu prema ljudima sa kojima sam radio 40 godina da ovo završimo na neki lep način", kaže Mirče Krstevski, bivši radnik u HIP Azotari.

A ponovni start značio bi i povratak oko 500 radnika u pogone Azotare. Dok čekaju bilo kakvu informaciju o tome hoće li se kapije ove pančevačke fabrike ponovo otvoriti - na pitanje da li se radnici i dalje nadaju, odgovor Milana Pavlovića, radnika u HIP Azotari jeste: "Ja polako gubim nadu da će ova fabrika da proradi".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pogoni Azotare i dalje stoje, neizvesna zima pred radnicima

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018

Iza radnika pančevačke HIP Azotare je teško leto, u kom je njihova fabrika - odlukom Vlade Srbije - otišla u stečaj. A pred njima je i neizvesna zima...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.