Radnici besni, uzvraćaju udarac: Uništavaju mašine koje treba da ih zamene

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 14:24

Radnici besni, uzvraćaju udarac: Uništavaju mašine koje treba da ih zamene

Najmanje deset mašina za branje čaja u Keniji uništeno je tokom 2022. godine, a izveštaji su pokazali kako su mašine zapravo uništili zaposleni na plantažama.

Naime, kenijski berači čaja zapalili su mašine koje su dovedene da ih zamene tokom rada. Radnici su organizovali proteste i izrazili nezadovoljstvo što se sve više agrobiznis kompanija oslanja na automatizaciju kako bi smanjile troškove, prenosi Klix.

"U demonstracijama koje su nedavno organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poginuo je jedan demonstrant, a nekoliko je povređeno. Pored demonstranata, povređena su 23 policajca", piše Semafor.

Udruženje uzgajivača čaja Kenije (KTGA) procenilo je kako je šteta na mašinama procenjena na 1,2 miliona dolara.

Inače, radna grupa lokalne vlade u martu je preporučila da kompanije za proizvodnju čaja u gradu Keriču usvoje novi pravilnik koji bi postavio odnos 60:40 između mehanizovane berbe i ručnog branja čaja. Radna grupa takođe želi da se usvoji zakon kojim bi se ograničio uvoz mašina za berbu čaja.

Tokom 2021. godine, Kenija je izvezla čaj u vrednosti od 1,2 milijarde dolara što je čini trećim najvećim izvoznikom čaja iza Kine i Šri Lanke. Multinacionalne kompanije sade oko 200.000 hektara čaja u Keriču te su sve usvojile mehanizovanu žetvu.

"Neke mašine navodno mogu da zamene 100 radnika. Kako je utvrdila radna grupa, jedna mašina može da smanji troškove berbe čaja na tri centa po kilogramu. Uz ručno branje, cena je procenjena na 11 centi po kilogramu", navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.