Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Štarka" obustavili štrajk

Beograd -- Radnici "Soko Štarka", koji su protestovali jer su smatrali da ih je Vlada prevarila, danas su se vratili na posao.

Kako je Beti povrđeno u "Soko Štraku", neće biti novih protesta zbog toga što je "Grand kafa" postala većinski vlasnik najveće srpske konditorske industrije i što je država njima prodala svoje akcije.

"Grand kafa" je dala ponudu za preuzimanje najmanje 36 odsto akcija "Soko Štraka" po ceni od 900 dinara za jednu akciju, a uspela je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prikupi 62 odsto upisanih akcija. Ta kompanija je spremna da otkupi svih 100 odsto akcija "Soko Štarka" i da u narednih nekoliko godina u razvoj uloži 15 miliona evra, dok je za socijalni program namenila pet miliona evra.

"Grand kafa" je saopštila da je uplatila novac svim akcionarima "Soko Štarka" koji su dali nalog za prodaju svojih, kao i državi za njen paket od oko 40 odsto akcija. Svaki mali akcionar je za deponovane akcije u proseku dobio nešto više od 6.000 evra, dok je u budžet Srbije uplaćeno 14,3 miliona evra.

Od sutra, kako se navodi u saopštenju "Grand kafe", počinje produženi rok za deponovanje akcija "Soko Štrak", tako da akcionari koji nisu dali nalog za prodaju svojih akcija mogu to da učine u narednih 20 dana. Njihove kacije će biti otkupljene po istoj ceni od 900 dinara po akciji.

Za državni paket od oko 40 odsto akcija "Grand kafa" će u budžet Srbije uplatiti 14,35 miliona evra, dok će akcionarima biti ukupno isplaćeno 7,84 miliona evra. Akcionari će u proseku dobiti po 6.500 evra, a onima koji su 40 godina radili u tom preduzeću biće isplaćeno oko 13.000 evra. Akcionari koji još nisu dali nalog za prodaju svojih akcija moći će to da urade u narednih 20 dana.

Novi vlasnik "Soko Štarka" je obećao da neće otpuštati zaposlene i da će zateknute plate zamrznuti u vrednosti koju imaju u evrima. Radnicima koji dobrovoljno budu želeli da napuste firmu biće ponuđeno 400 evra otpremnine po godini radnog staža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.