Izvor: B92, 21.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Sloge" u štajku

Bor -- Oko 100 radnika građevinskog preduzeća "Sloga" iz Bora počelo je štrajk zahtevajući isplatu četiri zaostale zarade i bolje uslove rada.

"Sloga" je privatizovana pre tri meseca, a štrajkači traže od novog vlasnika Radoslava Lucića, da im isplati zaostale zarade iz vremena pre prodaje firme i da na posao vrati radnike koje je otpustio, a koji nisu počinili povredu radne duznosti.

Oni od novog vlasnika traže obračun zarade po ostvarenom učinku, naknade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za prevoz i topli obrok, isplatu regresa za godišnji odmor i da im se obezbedi zaštintna opreme i alat za rad.

Lucić je potvrdio Beti da je "zbog povrede radne discipline" otpustio petnaestak radnika koji su na gradilištu dolazili pijani, vređali poslovođe i direktore i spavali na stražarskom mestu. On je naveo da je u obavezi da isplati zarade iz vremena kada je "Sloga" bila društveno preduzeće, ali da postoji dokument koji potvrđuje da je sa sindikatom postigao dogovor o isplati tih primanja od maja, kada počinju građevinski radovi. Lucić je upozorio da mnogi građevinari tokom leta odlaze na bolovanja i u to vreme rade privatno, a da im zima i firma služe samo kako bi imali plaćeno socijalno osiguranje.

Predsednik Štrajkačkog odbora Svetolik Stojanović je rekao agenciji Beta da su zarade u "Slogi" od 4.000 do 7.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.