Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici RK Beograd ponovo štrajkuju

Beograd -- Nekoliko stotina radnika Robnih kuća Beograd protestovalo zbog toga što se sutra razgovara o prodaju firme kroz stečaj.

Naime, za sutra je zakazana sednica Odbora poverilaca, na kojoj će se razgovarati o tome. Oni su na skupu u upravnoj zgradi te trgovačke kompanije ocenili da je to "nepoštovanje reči i odluka premijera Srbije", jer je s Vojislavom Koštunicom dogovoreno da RK Beograd ide u reorganizaciju.

"Ta sednica i tema o kojoj će se raspravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suprotna je dogovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, postignutim 1. marta ove godine, kada je obećano da će Robne kuće ići u reorganizaciju", rekla je agenciji Beta rukovodilac Udruženja poverilaca i akcionara RK Beograd Božana Trifunović.

Ona je je začuđena kako direktor Agencije za privatizaciju "može da dozvoli da se razgovara o prodaji Robnih kuća, iako je bio na sastanku na kome je odlučivano o reorganizaciji te kompanije".

Trenutno se u upravnog zgradi tog preduzeća u Beogradu nalaze radnici Robnih kuća iz Beograda, Niša, Kragujevca, Bajine Bašte, Kule, Sombora, Zaječara i Knjaževca, rekla je Trifunovićeva i naglasila da su "radnici spremni da brane svoje interese, čak i radikalnim potezima, kao što je paljenje Robnih kuća".

"Sve je bolje, nego da budu prodate kroz stečaj", dodala je ona.

Prema njenim rečima, novi poverenik stečajne uprave Robnih kuća Branimir Karan, koji je na to mesto došao nakon smene prethodnog upravnika a na zahtev radnika, nastavio je stečajnu politiku svog prethodnika i nijednom nije hteo da primi delegaciju Udruženja poverilaca na razgovor.

Ona je podsetila da je danas osamdeseti dan protesta radnika Robnih kuća, koji su zamrznuli štrajk glađu 1. marta, kada je sa premijerom dogovorena reorganizacija Robnih kuća Beograd.

Trifunovićeva je navela da se grupa radnika trenutno nalazi na pregovorima u Vladi Srbije, dok je druga grupa kod poverenika za stečaj.

Član Upravnog odbora Udruženja poverilaca Slavoljub Gavrilović rekao je agenciji Beta da bi "pre donošenja odluke o reorganizaciji, koju treba da potvrdi Skupština poverilaca, saglasnost za to trebalo da da i Agencija za depozit".

"Pre nego što se na Skupštini poverilaca donese odluka o reorganizaciji, odluku mora da potvrdi i Upravni odbor Agencije za depozit, koji još nije zakazan, iako je dostavljena puna, tražena dokumentacija", precizirao je on.

Skupština poverilaca, prema rečima Trifunovićeve, trebalo bi da se održi do kraja aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.