Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Magnohroma ponovo u štrajku

Beograd -- Radnici Magnohroma iz Kraljeva su od 28. marta ponovo u štrajku jer novi vlasnik ne poštuje kupoprodajni ugovor.

Štrajk 2.200 radnika "Magnohroma" je sa prekidima trajao oko tri nedelje i prekinut je na obećanje novog vlasnika - kompanije Global Stil - da će krajem marta biti isplaćena zarada za februar ove godine. Kako do 27. marta to nije ispoštovano, štrajk je nastavljen.

Zahtevi su da novi vlasnik "Magnohroma" obezbedi repromaterijal, punu upošljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kapaciteta i isplati sedam zaostalih zarada, rečeno je novinarima u sindikatu Nezavisnost.

Reč je o dugu iz perioda pre privatizacije tako da se radnicima duguju tri plate za 2001. godinu i četiri zarade za prošlu godinu, kao i isplate jubilarnih nagrada.

"Magnohrom" je privatizovan od strane indijskog preduzeća Global stil koje posluje u okviru multinacionalne kompanije "Mital" i prodat je u avgustu prošle godine.

Sstrajk koji je u toku su organizovali radnici van sindikata iako u toj fabrici postoji Samostalni sindikat i Nezavisni sindikat Magnohrom koji je sindikalna organizacija unutar Magnohroma.

Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" priključio se protestu sa željom da se što pre nađe rešenje za probleme zaposlenih u "Magnohromu" i postigne dogovor sa podpredsednikom Global Stila Ravijem Darbarijem, rekao je novinarima predsednik tog Granskog sindikata Dragan Matić.

Sekretar Nezavisnog sindikata Magnohrom Miodrag Mitić kazao je da je posle razgovora sa predstavnicima Agencije za privatizaciju - Sektora za kontrolu članovima štrajkačkog odbora rečeno da Agencija ne raspolaže sa dovoljno dokumenata na osnovu kojih bi mogla da utvrdi da li novi vlasnik i u kojoj meri poštuje odredbe kuporodajnog ugovora.

U Agenciji su se, kako je naveo, saglasili da Global stil treba da isplaćuje jednu zaradu mesečno i to zaradu za prethodni mesec, da

mora da obezbedi upošljenost kapaciteta, a da je sve ostalo stvar dogovora između poslodavca i zaposlenih.

Agencija za privatizaciju, kako je rečeno, ne može dok ne istekne godinu dana od kupovine preduzeća da izvrši reviziju.

Radnici danas pregovaraju sa podpredsednikom Global stila Ravijem Darbarijem i spremni su da im se zaostale zarade i dugovanja isplate u ratama, a za sada ne odustaju od štrajka do ispunjenja svojih zahteva, kazao je Mitić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.