Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Godomina " u štrajku u četvrtak u Beogradu

Smederevo, Beograd -- Više od 200 radnika Poljoprivrednog kombinata "Godomin", koji su mesec dana u štrajku, dolaze u četvrtak u Ministarstvo za poljoprivredu Srbije kako bi zatražili pomoć za svoje preduzeće. Kako je za B92 izjavila predsednica Štrajkačkog odbora Milica Simić, sa zaposlenima u Beograd dolaze i predstavnici opštinske vlade, koji su se, u okviru svojih nadležnosti, založili da pomognu Kombinatu i posreduju u razgovorima s resornim ministrom. Odluka o tome doneta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je posle višesatnog razgovora štrajkača i čelnika lokalne samouprave, a razgovoru je predhodila protestna šetnja više od 300 radnika "Godomina" ulicama Smedereva, okončana blokadom ulaza u zgradu Skupštine opštine Smederevo. "Nadamo se da ćemo imati prilike da ministru poljoprivrede Stojanu Jevtiću i odlazećem premijeru Srbije Zoranu Živkoviću objasnimo svoju užasnu situaciju. Godomin' ne može da isplaćuje ni plate, ni minimalnu pomoć radnicima koji su godinama bez plata. Bukvalno gladujemo", rekla je Milica Simić.

Štrajkači zahtevaju isplatu zarada, uplatu doprinosa, okončanje privatizacije i odgovornost bivših direktora zbog propadanja firme. Dugovi "Godomina" su 10 miliona evra, od toga milion evra za plate i doprinose. Štrajkači očekuju da im država oprosti dug, a traže i 20 miliona dinara hitne pomoći kako bi radnici primili deo zarada, a proizvodnja bila konsolidovana. "Ukoliko razgovori budu bez rezultata, razmišljamo da radikalizujemo štrajk blokadom svih važnih saobraćajnica prema Smederevu" izjavila je za B92 Milica Simić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.