Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Beka traže pomoć od Vlade

Beograd -- Akcionari konfekcije Beko traže od Vlade Srbije da ostane dosledna u obračunu s takozvanom stečajnom mafijom.

Radnici tog preduzeća, u kom je stečaj pokrenut pre tri godine, zahtevaju da Vlada pomogne Beku da se iz njega izvuče. Radnici tvrde da je njihovo preduzeće tokom tri godine stečaja pljačkano i uništavano, a da su jedinu korist izvukli neki od sada uhapšenih članova takozvane stečajne mafije.

Predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, sa sudijom Delinkom Đurđević, omogućio takođe uhapšenom Miki Brašnjeviću da njegova firma Tobako zakupi atraktivne prostorije Beka ispod cene, iako su postojale bolje ponude. Zauzvrat su sudije dobijale poklone i putovanja. Više od 4.500 malih akcionara sada od Vlade traži ukidanje stečaja i pokretanje restrukturiranja Beka jer se i posle hapšenja stečajne mafije preduzeće i dalje pljačka.

Zlatko Kunštek, sekretar Udruženja vlasnika akcija Beka, kaže da stečajna upravnica Spomenka Bilić i posle svih događanja nije iskusila nikakve sankcije. Ona i dalje urušava Beko i imovinu Beka. "Tražimo podršku Vlade da nam pomogne da se rešimo tog problema i da se krene na zakonit način, da stečaj ne vodi Trgovinski sud, već Agencija za privatizaciju", kaže Kunštek.

Slobodan Mašković, bivši pomoćnik direktora za finansije u Beku, kaže da obaveze koje Spomenka Bilić pominje, 40 miliiona evra, nisu tolike. "Odakle je stvoreno toliko dugova, ne znam. Do stečaja Beko je dugovao 6,7 miliona evra", kaže on.

Obrazloženje za pokretanje stečaja bili su dugovi Beka sada ugašenoj Beogradskoj banci. Tadašnji ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović govorio je da u Beku nije trebalo otvarati stečaj, ali nije mogao da ga spreči. "Imajući u vidu visinu dugova koje je Beko imao prema poveriocima, bilo je dovoljno prodati samo jedan objekat koji Beko ima u posedu, na atraktivnoj lokaciji, i vratiti dugove i kasnije ući u završetak restrukturiranja i privatizaciju. Na žalost, Trgovinski sud je doneo odluku o ulasku u stečaj", rekao je Vlahović.

Stečajem u Beku, bez posla je ostalo oko 1.000 radnika, a svi su ostali uskraćeni za po 15 plata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.