Radna grupa i za Želturist

Izvor: B92, 04.Sep.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa i za Želturist

Poslovodstvo "Železnica Srbije" razgovaralo je sa predstavnicima radnika "Želturista" koji su protestovali zbog neisplaćenih zarada.

Radnici su obavešteni da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za rešavanje statusa tog preduzeća.

Predstavnici "Železnica Srbije" aktivno će učestvovati u njenom radu.

Kako se navodi u saopštenju "Železnica Srbije", Radna grupa će naredne nedelje doneti konacan stav o statusu preduzeca, za koja su "Železnice Srbije" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2005. godine prenela osnivacka prava na Vladu Republike Srbije, medu kojima je i "Želturist".

Na sastanku poslovodstva "Železnica Srbije" i predstavnika "Želturista" istaknuto je i da su srpske železnice otvorene za dalje razgovore i konkretno rešavanje odnosa sa "Želturistom" u skladu sa politikom Vlade Srbije. O konacnom statusu obavestiće predstavnike "Želturista" do 1. oktobra.

U saopštenju "Železnica" pojašnjava se da "Želturist" za potrebe srpskih železnica, ali i drugih korisnika usluga na tržišnim principima, pruža ugostiteljske, hotelijerske i turisticke usluge, kao i usluge pratioca kola u spavacim i kušet kolima i ugostiteljske usluge u vagon restoranima.

To znaci da "Železnice Srbije" sa "Želturistom" imaju iskljucivo poslovne odnose, zasnovane na pružanju usluga i njihovom plaćanju, podseća se u saopštenju.

"Železnice Srbije", dakle, nemaju obavezu da isplacuju zarade zaposlenima u "Želturistu", već isključivo da plaćaju svoje obaveze na ime izvršenih usluga. U saopštenju se navodi da to preduzeće nema nikakva dugovanja prema "Želturistu".

"Železnice Srbije" su napomenule da su, imajuci u vidu izuzetno tešku situaciju u "Želturistu" i višemesecno kašnjenje zarada, već avansno platile sve planirane usluge "Želturistu" do kraja godine, u iznosu od oko 112 miliona dinara.

"To znaci da "Želturist" u ovom trenutku ima izuzetno veliki neopravdani avans u "Železnicama Srbije" i da srpske železnice u svom planu poslovanja i planu nabavki više nemaju sredstava, ni potreba za uslugama koje bi ovo preduzece moglo da pruži", navodi se u saopštenju.

Predstavnici "Želturista" najavili su juce "Železnicama Srbije" da će protestovati zbog neisplaćenih zarada.

"Železnice Srbije" saopštavaju da je jutros protestovao deo radnika "Želturista" angažovan na poslovima voznog ugostiteljstva nezadovoljni zbog neisplacenih zarada, tražeći od "Železnica Srbije" da im stvori uslove i obezbedi isplatu jedne mesecne zarade.

Desetak radnika "Želturista" ušlo je u hol poslovne zgrade železnica, i pored policijskog i železnickog obezbedenja, a tom prilikom lakše su povređeni jedan pripadnik policije i jedan zaposleni u "Želturistu", navele su Železnice.

Hitna pomoć je ukazala pomoć povredenima, povređeni policajac je zbrinut, dok nije bilo potrebe da radnik "Želturista" bude zadržan na lecenju, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radna grupa rešava status Želturista

Izvor: Mondo, 04.Sep.2014

Poslovodstvo "Železnica Srbije" razgovaralo je predstavnicima radnika "Želturista" koji su jutros protestovali zbog neisplaćenih zarada i obavestilo ih da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za rešavanje statusa tog preduzeća...Foto: Beta, Miloš Miškov..Predstavnici "Železnica Srbije" aktivno...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.