Izvor: B92, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Radimo zajedno do posla"

Beograd, Njujork -- Državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilić očekuje da će broj nezaposlenih biti prepolovljen u narednih pet godina.

Ukazavši na to da nezaposlenih trenutno ima više od 800.000, Ilić je najavio da će Vlada Srbije u narednom periodu aktivno raditi na zapošljavanju pre svega najugroženijih grupa, odnosno mladih, invalida i dugoročno nezaposlenih.

Kao jedna od mera za smanjenje broja nezaposlenih predstavljen je projekat Radimo zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do posla. U Vladi navode da su projektu prethodila istraživanja na tržištu rada, koja su pokazala da je najveći rast zaposlenosti u ublastima finansija, informatike, konsaltinga i nekretnina.

"Efekat projekta će biti da ćemo 1.500 ljudi uključiti u sistem obuka upravo na bazi tih analiza, na bazi potreba poslodavaca na ovom području. Očekivan rezultat će biti zapošljavanje najmanje 30 odsto onih koji se budu uključili u obuku", kaže Ilić.

Projektom koji će trajati do juna 2009. obuhvaćeni su Beograd i Banat, a finansirala ga je Evropska unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju. U Agenciji ističu da je velika stopa nezaposlenosti jedan od najvećih problema s kojima se Srbija suočava.

Džon Vajt, iz Evropske agencija za rekonstrukciju, kaže da duga nezaposlenost ima nemerljive posledice za društvo u celini, za nezaposlene ljude i njihove porodice. "Ona značajno slabi ekonomiju zemlje. Nivo nezaposlenosti kod mladih od oko 50 odsto nezaposlenih je druga veoma zabrinjavajuća činjenica. Smanjenje visokih stopa nezaposlenosti je prioritet Vlade Srbije, a ukupni ekonomski rast i otvaranje radnih mesta je jedino dugoročno repšenje", kaže on.

U Vladi navode da je budžetom za 2008. predviđeno više od tri milijarde dinara za zapošljavanje, 20 odsto više nego ove godine i dva puta više nego 2006.

UN: Pristojan posao za sve

Danas su i Ujedinjene nacije izdale svoj izveštaj o socijalnoj situaciji u svetu i založile se da se veći značaj prida principu "pristojnog posla za sve".

UN su zatražile od kreatora ekonomske politike u zemljama-članicama da se manje usredsređuju na ekonomski rast ili samo na otvaranje novih radnih mesta, a više na popravljanje njihovog kvaliteta za radno sposobnu svetsku populaciju od 4,6 milijardi ljudi.

U danas objavljenom izveštaju "Svetska socijalna situacija 2007: socijalni imperativ", navodi se da je trećina globalne radne snage starije od 15 godina bez zaposlenja, pri čemu je velika razlika između muškaraca i žena - posao ima tek 49 radno sposobnih žena, dok je taj procenat kod muškaraca 74 odsto.

"Pristojan posao za sve, a ne ekonomski rast sam po sebi, ili čak puko otvaranje radnih mesta, treba da bude u središtu ekonomske i socijalne politike," ukazano je u izveštaju.

Prema definiciji Međunarodne organizacije rada, pristojan posao je onaj čije izvršenje donosi zadovoljstvo, koji unapređuje lični razvoj i doprinosi dobrobiti porodica i društva.

Ekonomska liberalizacija i globalizacija doneli su i dobre i loše strane za svetsku radnu snagu, ukazuje se u izveštaju UN i ekonomskim stratezima u zemljama-članicama preporučuje da uvaže tu realnost i utvrde strategije za zaustavljanuje sve većih nejednakosti koje se uočavaju poslednjih godina.

UN navode da je većina od 1,1 milijarde mladih, u starosnoj kategoriji od 15 do 21 godine - bez posla ili nedovoljno obrazovana.

U izveštaju se ujedno ukazuje da tržišta rada sada idu u pravcu veće ekonomske nesigurnosti i višeg nivoa nejednakosti i da to ograničava mogućnosti za pristojan rad i zadovoljavajuće zapošljavanje.

Sigurnost rada je podrivena globalizacijom finansijskih tržišta i globalnom ponudom radne snage, zaključuje se u izveštaju i ukazuje da u svetu sve više preovlađuje zapošljavanje u sektoru usluga, gde su mnogi poslovi slabo plaćeni, a radnici bez zvaničnih mehanizama socijalne zaštite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.