Radimo za 397 litara ulja

Izvor: Večernje novosti, 14.Jul.2015, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radimo za 397 litara ulja

KADA prosečnu srpsku zaradu merimo količinom namirnica koju možemo da kupimo, taj odnos pokazuje da naša plata, iako prosečnom građaninu deluje neverovatno, više vredi! Za prosečnu platu u Srbiji od blizu 45.000 dinara građani sada mogu da kupe 397 litara ulja, što je recimo za 105 litara više u odnosu na 2008. godinu, kada smo mesečno zarađivali oko 32.000 dinara. Slično je i sa šećerom i brašnom. Sada za platu pazarimo 699 kilograma slatkog kristala, a ranije je moglo 585, brašna >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 846 prema 613 kilograma, pokazuju statistički podaci Ministarstva trgovine Srbije. Brojke pokazuju da ove godine za naš "prosek" možemo da pazarimo oko dva džaka krompira više, ali i dvadesetak kilograma svinjskog mesa s kostima, nego pre nekoliko godina, iako je u međuvremenu plata "teža" za oko 13.000 dinara. Istovremeno, u potrošačkoj korpi manje je pojedinih mlečnih proizvoda, jaja, kupusa, limuna, kafe... Sada od prosečne plate građani mogu da kupe 540 litara mleka, a pre pet godina mogli su da nabave 659 litare te namirnice, što je za 119 litara manje. U poređenju sa 2013. godinom stanje je kod prometa pasterizovanog mleka nešto bolje, ali i dalje lošije u odnosu na početak finasijske krize. Slično je i sa jogurtom i sirevima.KILOGRAM KAFE DA bi kupili osnovne namirnice, građani su za litar ulja, koje košta 114 dinara morali da rade 26,5 minuta, za šećer od 65 dinara - 15,1 minut, a za krompir, koji najčešće košta 48 dinara 11,1 minut... Da bi neko kupio kilogram svinjskog mesa sa kostima po ceni od 351 dinar na radnom mestu mora da provede jedan sat i 21 minut. Za kilogram kafe mora da se radi skoro četiri sata i 18 minuta, što znači da za radni dan prosečni građanin sa prosečnom platom zaradi dva kilograma kafe... Poslednjih godina kafa je poskupela, a kod mnogih plata se istopila, pa je tako za mesečnu platu mogao da se kupi 41 kilogram kafe, a 2008. 56 kilograma. - Problem je što sada plate "pojedu" krediti i razni komunalni računi, pa za hranu gotovo ništa ne pretekne - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - U međuvremenu plate su, relativno, mirovale, a mnoge su i pale što je nateralo prometnike, velike i male trgovce da se preračunaju i vrate cene na realni nivo. Neverovatno je da su sada cene egzistencijalnih proizvoda poput jestivog ulja, šećera, brašna, nekih vrsta mleka niže nego pre sedam, osam godina. To samo govori koliko su apetiti trgovaca bili ogromni. Dok je pre sedam godina za prosečnu platu moglo da se pazari 3.687 jaja, sada je ta količina smanjena za 513. Građani za svoju prosečnu platu sada mogu da kupe 498 kilograma kupusa, za trećinu manje nego početkom krize. Razlog za ovakvo kretanje kupovne moći svakako je poskupljenje namirnica. I cena limuna je skočila pa sada od prosečne plate može da se kupi 297 kilograma tog južnog voća. Prošle godine je ova količina bila za 30 kilograma veća, a pre pet godina - čak za 130 kilograma.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Radimo za 397 litara ulja

Izvor: B92, 15.Jul.2015, 11:59

Koliko osnovnih prehrambenih namirnica može da se kupi za mesečnu zaradu: Zaradom od oko 45.000 dinara može da se kupi 105 litara više u odnosu na 2008. godinu..Kada prosečnu srpsku zaradu merimo količinom namirnica koju možemo da kupimo, taj odnos pokazuje da naša plata, iako prosečnom građaninu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.