Izvor: B92, 11.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad "na crno"

Beograd -- Radnicima koji u javnim preduzećima rade na crno, mogao bi da se naseli čitav jedan grad.

Naime, kontrola inspekcije rada pokazala je da u preduzećima u vlasništvu države ima čak 40 hiljada neprijavljenih radnika. To je prvi put da je država kontrolisala samu sebe i da je potvrđeno da se na crno ne radi samo kod privatnika.

Aerodrom Beograd jedno je od devet javnih preduzeća u kojima je inspekcija rada zatekla radnike koji rade na crno. Prvi inspektor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada, Živka Đurić, objašnjava da nije reč o klasičnom radu na crno, već o tome da su ta javna preduzeća angažovala iste ljude više puta po ugovoru o delu, ugovoru o privremenom ili povremenom radu ili preko omladinskih zadruga, iako takva radna mesta postoje po sistematizaciji.

"Šta može inspektor da uradi? On donese rešenje o nalaganju mera, rešenje o otklanjanju nedostataka i proveri posle da li je to učinjeno. Ako je to učinjeno - u redu je, zasnovali su radni odnos. Ako ne - može da pokrene prekršajni postupak i da izrekne meru zabrane delatnosti. Kad su javna preduzeća, izbegavali smo meru zabrane - ne možete da zatvorite aerodrom", kaže Đurić.

U poslednjih šest meseci u javnim preduzećima u Srbiji bila su zaposlena 42.072 neprijavljena radnika. Posle kontrole inspekcije rada prijavljeno ih je 25.261. U Beogradu u proteklih šest meseci zatečeno je 7.616 neprijavljenih radnika, a 5.045 prijavljeno je tek posle kontrole inspekcije rada.

Međutim, Živka Đurić kaže da inspektori rada ne štede ni same radnike: "Ko se zatekne u radu na crno ili na faktičkom radu bez ugovora, biće automatski, i tu smo napravili dogovor sa službom za zapošljavanje, skinut sa evidencije tržišta rada", kaže Đurić.

Inače, među pomenutih devet javnih preduzeća u kojima postoje netipični oblici rada na crno su i Nis-Jugopetrol, Srbijašume RTS, kao i Elektroprivreda Srbije. Iako ta javna preduzeća obavljaju specifične delatnosti, Mirosinka Dinkić iz Instituta G17 napominje da to ne bi trebalo da bude razlog da se prema njima ne postupa isto kao i prema privatnim preduzećima: "Ne može javno preduzeće da bude privilegovano zato što je prekršilo zakon o radu. Ono mora da postupi po rešenju inspektora rada u odgovarajućem roku od 15 dana, a ukoliko ne postupi, inspektor je dužan da pokrene prekršajni postupak."

Nadležni u javnim preduzećima nisu bili dostupni za komentar nalaza inspekcije rada. Međutim, inspekcija nastavlja kontrolu u preduzećima lokalne uprave, ali i u ostalim firmama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.