Račun Beograda pred blokadom

Izvor: Politika, 09.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Račun Beograda pred blokadom

Kako je izraelska of šor kompanija u Panami „Electronical and automation corp. Inc” nasamarila grad i Dafiment banku od koje je uzela novac srpskih štediša da bi izgradila parking sistem u glavnom gradu

Postoji realna mogućnost da račun Beograda uskoro bude blokiran. Glavni grad će se sa ovakvom situacijom suočiti ako izraelskoj of šor kompaniji „Electronical and automation corp. Inc”, sa sedištem u Panami, ne isplati naknadu štete od deset miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i 1,24 miliona dolara.

Reč je o sporu koji Beograd već 14 godina vodi sa pomenutom firmom, sa kojom je još u vreme gradonačelnika Milorada Unkovića zaključen Ugovor o koncesiji oko upravljanja parking sistemom u prestonici. Tada je bilo predviđeno da kompaniji iz Paname bude data koncesija na pet godina, sa mogućnošću produženja na ukupno 30 godina.

Taj ugovor je zaključen 1992. godine, ali od samog početka ni grad, koji je za ovaj posao imao odobrenje Republike, ni „Electronical and automation corp. Inc”, nisu ispunjavali ugovorene obaveze. Zbog toga je tri godine kasnije ova firma predala zahtev za arbitražu Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu i tražila od Beograda da joj isplati štetu od čak 389 miliona dolara.

Suđenje se „oteglo” sedam godina, posle čega je doneta presuda na osnovu koje naš glavni grad mora izraelskoj firmi da plati 10.189.985 evra na ime izmakle koristi i 1.240.000 dolara na ime stvarne štete i sudskih troškova.

Postupak je, potom, prenet na domaće sudove kojima je „Electronical and automation corp. Inc” podneo Predlog o priznanju arbitražne presude suda u Parizu, a grad je na sve načine pokušavao da ospori ovakvu odluku, ili da makar što više odloži naplatu.

– Kao glavni razlog isticali smo da bi priznanjem odluke došlo do povrede javnog poretka naše zemlje – navodi se u izveštaju koji je iz Javnog pravobranilaštva nedavno upućen gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, a u koji je „Politika” imala uvid. – Suština problema je u tome što je „Electronical and automation corp. Inc” odmah posle zaključenja ugovora sa gradom uzeo od Dafiment banke kredit od 17 miliona nemačkih maraka. Tako smo imali situaciju da umesto da strani, sveži kapital dođe u zemlju, domaći kapital, odnosno štednja jedne banke završi na inostranim računima.

Da je reč o prevari smatraju i u „Parking servisu”, koji je zajedno sa gradom 1992. godine zaključio ugovor sa of šor kompanijom „Electronical and automation corp. Inc”. Kako naglašavaju u ovom beogradskom javnom komunalnom preduzeću, cilj grada sada će biti da na sve načine pokuša da umanji iznos koji mora da plati izraelskoj firmi. Ako čelni ljudi Skupštine grada u tome ne uspeju, kažu u „Parking servisu”, onda im preostaje jedino da pokušaju da što više odlažu izvršenje presude, odnosno isplate novca.

Koliko je ceo proces isprepleten raznoraznim interesima i intrigama, svedoči advokat Milenko Manigodić, koji je bio pravni zastupnik firme „Electronical and automation corp. Inc”.

– To je vrlo opasna stvar. Zbog toga ja više i nisam u priči. Ceo slučaj sam prepustio većim igračima – kaže za „Politiku” advokat Manigodić.

Da stvar bude još zamršenija, u međuvremenu je došlo do novog spora, ovoga puta između Dafiment banke u likvidaciji i panamske of šor kompanije. Tako je Dafiment banka 2007. godine Trgovinskom sudu podnela tužbu protiv „Electronical and automation corp. Inc” zbog toga što joj ova firma nije vratila pomenuti kredit od 17 miliona maraka. Sud je potom doneo privremenu meru kojom je naloženo Findomestik banci da firmi „Electronical and automation corp. Inc” sa računa uskrati 16 miliona dolara.

Ovakva odluka išla je na ruku Beogradu, koji je posle toga u više navrata pokušavao da pred Višim trgovinskim sudom ponovo ospori presudu iz Pariza. Ovoga puta grad je imao jak argument u rukama – potvrdu suda da je of šor kompanija iz Paname „zavrnula” piramidalnu banku od koje je uzela kredit za 16 miliona maraka.

Dakle, „Electronical and automation corp. Inc” je uzela pozajmicu, koju nije vratila ni posle 15 godina, sa namerom da parama srpskih štediša izgradi parking sistem u Beogradu. Ovako bi, uprošćeno, glasilo objašnjenje onoga što piše u izveštaju koji je Javno pravobranilaštvo poslalo gradonačelniku Beograda.

Nažalost, i naš Sud je bio neumoljiv, tako da gradu nije pošlo za rukom da dokaže da je firma iz Paname prevarila ne samo Dafiment banku, već i državu, a posredno i građane Beograda i Srbije. Viši trgovinski sud je odbio sve zahteve grada za odlaganje izvršenja naplate od 10 miliona evra i oko miliona dolara.

Čak je i Dafiment banka u likvidaciji podnela zahtev za odlaganje naplate, ali ni to nije pomoglo. Tako da je sada sve u rukama Izraelaca iz Paname i njihovih advokata u Srbiji. Drugim rečima, ako firma „Electronical and automation corp. Inc” bude zatražila od Suda da se nastavi sprovođenje prinudnog izvršenja protiv grada Beograda i „Parking servisa”, moguće je da će uskoro doći do naplate iznosa sa gradskog računa, što bi bio veliki udar na budžet Beograda.

Nikola Miković

[objavljeno: 10/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.