Racije po gradilištima: Privođeni neprijavljeni radnici iz više zemalja

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 08:14

Racije po gradilištima: Privođeni neprijavljeni radnici iz više zemalja

Jedna od većih akcija je sprovedena u Diseldorfu na gradilištu u Vanhajmer ulici, nedaleko od aerodroma.

Samo ovde je privedeno 19 radnika koji su radili na crno, najviše iz BiH, prenose Nezavisne novine.

Mihael Valk, portparol glavne carinske kancelarije u Diseldorfu kaže da do sada nikada nisu naišli na ovoliki broj neprijavljenih radnika, koji ilegalno borave u Nemačkoj. On je dodao da je tokom kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobegne, sakrio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se među palete na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Inače, da je bila racija širom Nemačke svedoči i to da su pripadnici carine kontrolisali i veliko gradilište na bivšem američkom skladištu u Gisenu, u saveznoj pokrajini Hesen. Rezultat akcije su 29 privođenja zbog rada na crno. Bilo je još devet privođenja tokom kontrola u Fuldi i Kaselu.

"Svojom predanošću Carina želi pokazati da se rad na crno ne isplati", kazala je Stefani Auersvald, portparolka Carine u Gisenu.

Kako stoji u saopštenju za javnost, 200 ljudi iz oko 60 kompanija je kontrolisano u utorak. Najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih 29 koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Nemačkoj, prenosi Blic. Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, baš kao i protiv poslodavaca.

Inače, iz Carine je saopšteno da je cilj racija bio kontrola poštovanja propisa o minimalnim satnicama, ali su naišli na daleko veći problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.