RZS: Privredni rast ove godine biće 4,4 odsto

Izvor: RTS, 28.Dec.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RZS: Privredni rast ove godine biće 4,4 odsto

Prema procenama republičkog Zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu biće 4,4 odsto, dok je taj rast od bazne 2010. godine 15 procenata.
Direktor RZS Miladin Kovačević rekao je da će konačni pokazatelji biti objavljeni do kraja januara, ali je izvesno da je ovogodišnji rast podstaknut najviše zbog poljoprivredne proizvodnje koja je bila veća za 16,3 odsto, investicija koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su veće za 18,4 odsto, građevinarstva koje je poraslo za 10,9 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena je porasla za preko 11 odsto – izvoz za devet a uvoz za 13 procenata, naveo je Kovačević.
"Namerno sam hteo da naglasim taj ciklus rasta, koji počinje od 2013, 2014. i on se ogleda u svim indikatorima od najoštijeg BDP-a, preko investicija, pa do potrošnje", kaže Kovačević.
Tako je statistika zabeležila i porast prometa u trgovini i stope zaposlenosti.
"Prema evidenciji centralnog registra socijalnog osiguranja, evidentiran je broj zaposlenih u novembru od 2.151.250, što je za 57. 569 veći broj zaposlenih u odnosu na isti mesec prošle godine", kaže Vesna Pantelić, šef Sektora za zapošljavanje Zavoda za statistiku..
Kao najveći uspeh statističari navode dolazak kineskih investicija u RTB Bor i ranije u Železaru, koja sada ima rekordnu proizvodnju. Za zavod je posebno važno otvaranje pregovaračkog poglavlja 18 o statistici. Tu su pronašli i rešenje za prikazivanje podataka s Kosova i Metohije.
"Tu smo pronašli rešenja zahvaljujući Ministarstvu za evropske integracije, tako da nismo ugrozili Ustav Republike Srbije, a da zadovoljimo poglavlja Eurostata", kaže Miladin Kovačević.
Ono što izaziva brigu već deceniju i po, jeste manje novorođenčadi od broja umrlih - ove godine čak 35.000.
Dodatni izazov u narednoj godini je pretnja od nove svetske ekonomske krize koju bi mogli da izazovu odluke centralnih banaka ali i protekcionističke mere Amerike.
Da bismo se zaštitili, država je formirala poseban tim za praćenje te opasnoti. Druga je za nas prištinska taksa, mera koja bi, ako potraje, mogla da uspori rast naše ekonomije za pola procenta godišnje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.