Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB Bor Ist pointu (ili ne?)

Beograd -- Mijat Lakićević, glavni i odgovorni urednik lista Ekonomist, ocenjuje da je dobro što je Vlada počela pregovore sa Ist pointom.

Prema njegovom mišljenju, uslovi Vlade za ulaganje u RTB Bor imaju smisla. "Za državu je najvažnije da ono što prodaje proda po najvećoj mogućoj ceni. Problem je što su zakoni koji regulišu zaštitu životne sredine, pa i koncesije na eksploataciju rudnih bogatstava, loši", kaže on.

"Dok se to bolje ne reguliše, Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima pravo i potrebu da postavlja zahteve koji su u vezi sa životom ljudi u Boru, koji je zaista u katastrofalnom stanju", kaže Lakićević.

Vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić za B92 kaže da ne sumnja u pregovore s Vladom Srbije i dodaje da je kompanija predvidela ulaganje od 180 miliona evra, ali i da će, ako bude potrebno, uložiti 250 ili 300 miliona i popraviti sve što treba da se popravi.

Pre izbora nove vlade tadašnji ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo najavio je raspisivanje novog tendera za prodaju RTB-a Bor. Mijat Lakićević objašnjava da bi Vlada posle eventualno neuspešnih pregovora ipak mogla da raspiše novi tender.

"Možda se radi o nekoj igri, da Vlada počne pregovore s namerom i da ih ne završi, pa da onda raspiše tender. Da li će to da uradi, naravno videćemo, a to zavisi od procene da li će se na novom tenderu pojaviti kandidati s boljim ponudama od trenutnih", kaže Lakićević.

Pregovori sa Ist pointom počeće nekoliko meseci pošto je prvoplasirani na tenderu, rumunski Kuprom, odustao od kupovine. Iako su saopštili da se povlače iz kupovine zbog nezadovoljstva radnika, tada se nagađalo da Kuprom nije ispunio uslove ugovora, niti obezbedio novac za kupovinu.

Više o ovoj temi na Biz B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.