RT: Velika Britanija zaobilazi sopstvenu zabranu ruske nafte – istraživanje

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2024, 00:35

RT: Velika Britanija zaobilazi sopstvenu zabranu ruske nafte – istraživanje

 
Velika Britanija je zaobišla sopstvenu zabranu ruske nafte koristeći „rafinerijsku rupu“ za uvoz miliona barela sankcionisane robe u obliku goriva prerađenog u trećim zemljama, preneo je Bi-Bi-Si u ponedeljak, pozivajući se na dve odvojene studije.
Nedavno istraživanje Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) tvrdi da Indija i Kina, koje su postale najveći kupci ruske nafte nakon što ju je Zapad zabranio, prerađuju sankcionisanu naftu u mlazno gorivo i dizel, a zatim ponovo prodaju zemljama širom sveta, uključujući Veliku Britaniju. Ponovni izvoz prerađene nafte nije ilegalan i ne krši britansku zabranu ruske nafte zbog međunarodno priznatih „pravila porekla“, koja definišu zemlju u kojoj je sirova nafta prerađena u gorivo u komercijalne svrhe kao zemlju porekla. Međutim, „rupa“ je u suprotnosti sa tvrdnjama Londona da nije bilo uvoza ruske nafte od 2022. „Problem sa ovom rupom je u tome što povećava potražnju za ruskom naftom i omogućava veću prodaju u smislu obima, kao i povećanje njihove cene“, prokomentarisao je Isak Levi, šef evropske politike i energetske analize CREA. Odvojeno istraživanje grupe „Global Vitnes“otkrilo je da je Velika Britanija prošle godine uvezla oko 5,2 miliona barela rafinisanih naftnih derivata napravljenih od ruske nafte. Većina te količine, ili oko 4,6 miliona barela, stigla je u obliku mlaznog goriva i iskorišćena je u jednom od 20 letova u Velikoj Britaniji. U međuvremenu, CREA je procenila da je u dvanaest meseci otkako su zapadna ograničenja na rusku naftu stupila na snagu 2022. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo uvezlo naftnih proizvoda u vrednosti od oko 569 miliona funti (712,5 miliona dolara) dobijenih od sankcionisane sirove nafte.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.