RT: Svi putevi vode ka Kini - ruski arktički i sibirski gas će poteći punim kapacitetom

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2018, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Svi putevi vode ka Kini - ruski arktički i sibirski gas će poteći punim kapacitetom

Izvor: Vostok / RT

Snabdevanje Kine gasom putem gasovoda "Snaga Sibira" ili kako se još zove "Istočna ruta", dostiće ugovoreni nivo isporuke gasa za šest godina.

"Snabdevanje gasom kroz "Istočnu rutu" očekuje se do kraja sledeće godine, a početni obim će iznositi pet milijardi kubnih metara, a do 2024. godine dostiće 38 milijardi kubnih metara godišnje", saopštila je Kineska nacionalna naftna korporacija.

Jedan od najdužih gasovoda na svetu, "Snaga Sibira" ima za cilj isporuke ruskog prirodnog gasa u Kinu. "Snaga Sibira" je jedan od glavnih projekata između dve zemlje, a analitičari kažu da bi to moglo pomoći Rusiji da postane jedan od glavnih dobavljača prirodnog gasa u Kini, jer se potražnja u zemlji povećava.

Gasovod dužine 3,000 km biće duži od udaljenosti između Moskve i Londona. Za dogovor o gasovodu trebalo je više od jedne decenije pregovora. U maju 2014. godine, "Gasprom" i Kineska nacionalna naftna korporacija su potpisali okvirni sporazum u vrednosti od 400 milijardi dolara, koji će trajati 30 godina, a na osnovu kojeg će se u Kinu godišnje dostavljati 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa. U 2017. godini, "Gasprom" je uložio 2,6 milijardi dolara u projekat. Ove godine planira da uloži još 3,47 milijardi dolara.

Prema izveštaju Agencije za informacije o energiji SAD, Kina koja je drugi najveći svetski uvoznik prirodnog gasa, obuhvatiće najmanje četvrtinu ukupnog svetskog porasta potrošnje prirodnog gasa u periodu od 2015. do 2040. godine.

Ruski arktički region takođe će biti glavni izvor gasa za Kinu. U četvrtak je izvršni direktor ruskog proizvođača gasa "Novatek", Leonid Mikelson najavio da će druga faza fabrike tečnog gasa "Jamal" biti pokrenuta početkom avgusta. Prema njegovim rečima, izgradnja se realizuje brže od planiranog, a početkom naredne godine projekat će biti pušten u punom kapacitetu.

Kontrolni udeo u preduzeću pripada ruskom energetskom preduzeću "Novatek".

 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.