RT: Šolc se žali na stanje nemačke privrede

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2023, 01:36

RT: Šolc se žali na stanje nemačke privrede

 
Trenutni privredni rast Nemačke je „nezadovoljavajući“, izjavio je kancelar Olaf Šolc u intervjuu za bavarske novine Passauer Neue Presse objavljenom u subotu.
Prema Šolcu, oslanjanje Nemačke na izvoz znači da je na nju značajno uticao sveukupni pad svetske ekonomije. „Kada globalna ekonomija oslabi, to osećamo posebno snažno. Ali važi i obrnuto: ako se globalna ekonomija ponovo podigne, i mi imamo koristi“, izjavio je on. Kancelar je, međutim, optimističan u pogledu dugoročnih izgleda. Izjavio je da Nemačka ima „najbolje preduslove da osigura da ćemo i dalje tehnološki igrati u najvišoj ligi za deset, dvadeset i za trideset godina“. On je takođe odbacio pozive za veću federalnu potrošnju finansiranu dugom kako bi se podstakao ekonomski rast. „Nisam siguran da [EU] zapravo misli da bi trebalo da se zadužujemo“, izjavio je on, napominjući da je dug Nemačke već naduvan zbog njenih napora da ublaži posledice pandemije Kovid-19, a odnedavno, da se zaustavi efekat sankcija u vezi sa Ukrajinom i Rusijom, što je dovelo do skoka cena energenata. Uprkos tome što je i dalje najveća ekonomija EU, Nemačka se od prošle godine bori sa posledicama energetske krize i uporno visokom inflacijom. Zemlja je bila među najteže pogođenim smanjenjem isporuka ruske energije nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini. Ovo je rezultiralo povećanim troškovima energije, što je zauzvrat dovelo do povećanja cena u drugim sektorima privrede. Prema Federalnom zavodu za statistiku zemlje, nemački budžetski deficit porastao je na 42,1 milijardu evra (45,4 milijarde dolara) u prvoj polovini 2023. usled napora Berlina da obuzda inflaciju i cene energije. Industrijska proizvodnja u zemlji je u padu mesecima, a predviđa se da će se dalje smanjiti ove godine. Privreda je stagnirala na nultom rastu u drugom kvartalu godine, jedva uspevajući da izađe iz tehničke recesije koja je trajala prethodna dva kvartala. Analitičari upozoravaju da će, s obzirom na trenutne ekonomske pokazatelje, nemačka privreda najverovatnije ponovo pasti u drugoj polovini godine. „Za treću četvrtinu ukupni znaci ponovo ukazuju na kontrakciju. Po svoj prilici, negativan rezultat za rast BDP-a biće zabeležen za 2023. godinu u celini“, izjavio je ekonomista Jens-Oliver Niklaš.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.