Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2023, 20:07

RT: Rusija ima najnižu inflaciju u Evropi – premijer

 Inflacija u Rusiji je nastavila da usporava do maja, rekao je premijer Mihail Mišustin na poslovnom forumu u Šangaju u utorak, napominjući da je taj pokazatelj trenutno najniži u Evropi.
„Početkom maja, inflacija je usporila na 2,3% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je najniža cifra od svih evropskih zemalja“, naveo je Mišustin. Pokazatelj je nastavio da pada nakon oštrog pada na 3,51% u martu sa 10,99% u februaru. Trenutno je znatno ispod cilja vlade od 5% za godinu. Poređenja radi, Švajcarska je u aprilu zabeležila inflaciju od 2,6%, što je druga najniža inflacija posle Rusije. Najveća privreda u regionu, Nemačka, zabeležila je rast cena po stopi od 7,2%, Francuska – 5,9%, Italija – 8,2%. Godišnja inflacija za evrozonu zabeležena je na 7%. Mišustin je takođe saopštio da je stopa nezaposlenosti u Rusiji pala na rekordno niskih 3,5%. Premijer je naveo da ruska privreda u celini napreduje uprkos pritisku zapadnih sankcija, pri čemu kreditne institucije, devizno i berzansko tržište normalno funkcionišu zahvaljujući dobro razvijenoj nacionalnoj platnoj i obračunskoj infrastrukturi.   On je takođe napomenuo da je vlada sprovodila velike programe za modernizaciju infrastrukture u regionima kako bi pomogla lokalnim preduzećima.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.