RT: Rusija ima dovoljno uglja za 300 godina – Ministarstvo energetike

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2023, 15:56

RT: Rusija ima dovoljno uglja za 300 godina – Ministarstvo energetike

  Rusija ima dovoljno rezervi uglja da traju vekovima, rekao je u petak zamenik šefa Ministarstva energetike zemlje Sergej Močaljnikov na sastanku odbora Federalne agencije za upravljanje podzemnim resursima.
Kada se uzmu u obzir i iskorišćeni i neiskorišćeni podzemni resursi, zemlja će biti dobro snabdevena ugljem 300 godina, rekao je on. „Imamo dovoljno rezervi. Što se tiče uglja, imamo više od 100 godina istraženih rezervi, a ako iskoristimo sve resurse, tome možemo dodati još 200 godina i više. Dobro radimo i sa resursima i sa rezervama, a to omogućava da zemlja u celini bude energetska bezbedna“, rekao je Močaljnikov. Zamenik ministra je dodao da sve domaće potrebe u uglju trenutno zadovoljavaju ruski proizvođači. U međuvremenu, on je takođe primetio da je izvoz glavni pokretač industrije uglja, sa novim nalazištima i energetskim klasterima koji se otvaraju u najistočnijim regionima zemlje. Rusija je 2022. proizvela 443,6 miliona tona uglja, što je povećanje od 0,3% u odnosu na 2021. Izvoz je pao za 7,5% na 210,9 miliona tona nakon uvođenja embarga prošlog avgusta na ruski ugalj od strane EU i Velike Britanije, koje su ranije primale skoro trećina ruskog izvoza uglja. Proizvođači uglja su povećali isporuke na domaćem tržištu za 12,2% na nešto više od 172 miliona tona, a istovremeno su povećali izvoz u „prijateljske“ zemlje, posebno u Kinu. Rusija je prošle godine povećala isporuke toj azijskoj zemlji za 11,2% na 59,5 miliona tona, pošto je Moskva nastojala da preorijentiše svoju trgovinu, a Kina povećava potrošnju uglja usred oporavka industrijske aktivnosti nakon pandemije. Kina je ove godine nastavila sa zalihama ruskog uglja, a obim uvoza je prošlog meseca dostigao rekordno visok nivo od 8,8 miliona tona, što je 29% više u odnosu na februar i skoro tri puta više nego u martu 2022. (3,1 miliona tona), navodi se u saopštenju. Podaci kineske carine. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.