RT: Prvi metak ispaljen u Persijskom zalivu će podići cenu nafte iznad 100 dolara - Teheran

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Prvi metak ispaljen u Persijskom zalivu će podići cenu nafte iznad 100 dolara - Teheran

Potpuni rat sa Teheranom potopiće američku ekonomiju jer će sukob odmah dovesti do porasta cene nafte, upozorio je savetnik iranskog vrhovnog lidera. Američki lideri neće ići u rat protiv Teherana ako se brinu za ekonomsku dobrobit svoje zemlje, izjavio je za novinsku agenciju Fars general Jahia Rahim Safavi, pomoćnik i savetnik iranskog vrhovnog vođe Ali Hamneia. "Prvi metak ispaljen u Persijskom zalivu će podići cenu nafte iznad 100 dolara. To će biti nepodnošljivo za SAD i Evropu, kao i za američke saveznike kao što su Japan i Južna Koreja."

Safavi, koji je u prošlosti bio komandant Revolucionarne garde Irana, izjavio je da Vašington preferira da vodi "ekonomski i psihološki rat" protiv zemlje. SAD znaju da će biti "značajnih troškova" ukoliko izbije potpuni sukob, rekao je on. Pentagon je ranije objavio planove o raspoređivanju marinaca i raketnih PVO sistema "Patriot", kako bi se pridružili udarnoj grupi brodova u blizini Persijskog zaliva. Zvaničnici u Teheranu su umanjili značaj vojnog nagomilavanja SAD-a blizu granica Irana, ali su obećali da će uzvratiti ako budu napadnuti. Prošlog meseca, Iran je delimično obustavio svoje obaveze prema sporazumu iz 2015. o svom nuklearnom programu, poznatim kao JCPOA. Korak je usledio nakon nekoliko krugova sankcija koje su ponovo nametnute Iranu od strane SAD-a, a koje su bile ukinute spotpisivanjem sporazuma. Izvor: Vostok / RT  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.