RT: Iran i Kina traže način da izbace dolar iz bilateralne trgovine

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2017, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iran i Kina traže način da izbace dolar iz bilateralne trgovine

Izvor: Vostok / RT

Teheran i Peking su odlučni da pronađu način da izbegnu korišćenje američkog dolara kao valute u međusobnoj trgovini, navodi se u izveštaju iranskog ekonomskog dnevnog lista "Fajnenšel tribjun".

Tema de-dolarizacije je pokrenuta na sastanku između glavnog kineskog vladinog političkog savetnika Čena Juana i zvaničnika iranske centralne banke u Teheranu.

"Bilateralni monetarni sporazum "Rial-juan" može imati značajnu ulogu u povećanju obima trgovine između dve zemlje i u tom pogledu, vodili smo niz pregovora sa predsednikom Centralne banke Republike Kine", saopštila je guverner Centralne banke Irana, Valiolaha Seifa.

Teheran nastoji da eliminiše dolar u svojoj trgovini i pokušava da potpiše sporazume o valutnoj zameni sa nekoliko ciljnih zemalja.

Čen je rekao da bi Iran i Kina trebalo da razviju svoje bankarske veze, te takođe naglasio nepravednost postojećeg finansijskog sistema, u kojem dominira nekoliko razvijenih zemalja. On je dodao da bi druge zemlje bolje funkcionisale ako bi se nepravedni sistem eliminisao.

"Iskoristili smo iskustva evropskih zemalja u uspostavljanju evra kao zajedničke valute između mnogih zemalja, koje ne kontroliše samo jedna zemlja. Ali do tada, moramo iskoristiti maksimalne raspoložive kapacitete za proširenje naših bankarskih odnosa", naglasio je Čen.

Međutim, za sve takve inicijative potrebno je vreme i napor nekoliko zemalja, rekao je kineski zvaničnik.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.