RT: „Erbas„ i „Folksvagen“ obustavljaju proizvodnju zbog koronavirusa

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2020, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Erbas„ i „Folksvagen“ obustavljaju proizvodnju zbog koronavirusa

Evropski vazduhoplovni gigant "Erbas" odlučio je da u naredna četiri dana zaustavi aktivnosti proizvodnje i montaže u svojim francuskim i španskim pogonima, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. "Ovo će omogućiti dovoljno vremena za primenu strogih zdravstvenih i bezbednosnih uslova u pogledu higijene, čišćenja i samokontrole, istovremeno poboljšavajući efikasnost rada u novim uslovima rada", navodi se u saopštenju kompanije, dodajući da će dopustiti svojim zaposlenicima da rade na daljinu gde god je to moguće.
RT: Broj smrtnih slučajeva u Italiji porastao iznad 2.500 uprkos sedmici potpunih ograničenjahttps://t.co/Of5eOyx5bu
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) March 18, 2020
Saopštenje "Erbasa" usledilo je ubrzo nakon što su Francuska i Španija uvele drastične mere za borbu protiv epidemije. U ponedeljak je francuski predsednik Emanuel Makron naredio 15-dnevna stroga ograničenja i zatvaranje objekata u čitavoj zemlji. Vazduhoplovna industrija je takođe u krizi zbog izbijanja koronavirusa. Italijanska vlada saopštila je u utorak da planira renacionalizaciju bankrotirane aviokompanije "Alitalia" u skladu sa hitnim planom ekonomskog spasavanja.
 
 
RT: Američka vojska nikome nije donela virus, došao je iz Kine - Tramphttps://t.co/qJHDXXYxXj
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) March 18, 2020  

Pandemija je takođe prisilila nemački auto-gigant "Folksvagen" da obustavi proizvodnju u većini svojih evropskih postrojenja, a pogoni u Španiji, Portugalu, Slovačkoj i Italiji trebalo bi da se zatvore pre kraja nedelje. "Većina ostalih nemačkih i evropskih postrojenja će se početi pripremati za obustavu proizvodnje, verovatno na dve do tri sedmice", saopštio je izvršni direktor Herbert Dies. Ranije je "Folksvagen"-ova španska jedinica SEAT najavila da će zaustaviti svu proizvodnju automobila. Mera je stupila na snagu u utorak. Proizvođač automobila predstavio je privremeni plan za obustavu rada za gotovo svih 15.000 radnika, iako se navodi da neće biti pogođeni svi zaposleni. Prema navodima "Rojtersa", zaposleni će imati 80 odsto svoje plate.

„EU ponudila pomoć, ali sada ne može da je pruži”https://t.co/uwRV390cRW
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) March 18, 2020 Akcije "Erbasa" su pale za više od četiri procenta, a akcije "Folksvagena" su varirale između pola procenta.  U ponedeljak su takođe "Fiat krajzler automobils" i "Pežo PSA grupa" saopštili da obustavljaju gotovo svu proizvodnju automobila širom Evrope, dok su zemlje članice EU počele uvoditi potpuna ograničenja u nastojanju da spreče izbijanje koronavirusa. Ranije je kompanija "Ford motor" morala da zatvori svoju fabriku u Valensiji, gde se proizvode modeli "Mondeo" i "Galaksi". Zatvaranje je usledilo nakon što su u roku od 24 sata potvrđena tri slučaja infekcije koronavirusom. Fabrika u Valensiji je jedna od najvećih Fordovih pogona izvan SAD-a, koja proizvodi preko 400 000 vozila godišnje. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.