RT: Egipat povećava uvoz ruskog žita – Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2023, 17:27

RT: Egipat povećava uvoz ruskog žita – Blumberg

 
Egipat pregovara o uvozu ruske pšenice putem sporazuma između vlada, izvestio je ove nedelje Blumberg, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa tim.
Severnoafrička zemlja navodno želi da kupi milion tona ruske pšenice sa isporukom planiranom za ovu sezonu, navodi se u saopštenju, uz napomenu da nije jasno koliko su dve zemlje blizu finalizacije sporazuma. Ranije ovog meseca, medijski izveštaji ukazali su na to da je Egipat, odstupajući od svog tradicionalnog načina kupovine žitarica putem tendera, kupio oko 500.000 tona pšenice od Rusije u privatnom poslu. U julu je Nomani Nasr Nomani, savetnik egipatskog ministra snabdevanja, potvrdio da njegova zemlja nastoji da poveća zalihe pšenice diverzifikujući svoje uvozne izvore kako bi uravnotežila lokalnu proizvodnju. Egipat je jedan od najvećih svetskih uvoznika pšenice i njegove kupovine se pomno prate kao globalno merilo. Egipat je u julu i avgustu povećao uvoz ruske pšenice za 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 1,28 miliona tona, pokazuju podaci koje je objavila Unija izvoznika žitarica. Ibrahim Ašmavi, prvi pomoćnik ministra snabdevanja, ranije je izjavio ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da Rusija trenutno čini 80 odsto uvoza pšenice u Egipat. Rusija je imala dve velike žetve zaredom, koje su učvrstile njenu poziciju najvećeg svetskog izvoznika pšenice. Predviđeno je da obezbedi 22,5% svetskog izvoza u tekućoj poljoprivrednoj godini, u poređenju sa 15,9% prošle godine, prema zvaničnim procenama.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.