RT: Detoksikacija dolara - zlatne rezerve Rusije blizu 2000 tona

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2018, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Detoksikacija dolara - zlatne rezerve Rusije blizu 2000 tona

Izvor: Vostok / RT

Ruski zlatni fondovi se približavaju rekordu iz sovjetske ere nakon što je Centralna banka Rusije u prvoj polovini godine dodala zalihama još 106 tona zlata, a što je deo plana za diverzifikaciju nacionalnih rezervi u odnosu na dolar.
Ukupne zlatne rezerve Ruske Federacije su blizu 2.000 tona sa udelom plemenitog metala u portfoliu deviznih poslovanja u zemlji, koji je u junu dostigao rekordnih 18 posto. Istovremeno, Centralna banka Rusije (CBR) pokrenula je masovnu prodaju obveznica američkog trezora.

Najnoviji podaci američkog trezora pokazali su da je Rusija smanjila svoj udeo sa 96,1 milijarde dolara u martu na samo 14,9 milijardi dolara u maju, te je ispala sa liste 33 najveća strana vlasnika američkih državnih obveznica. Prodaja obveznica se dogodila nakon finansijske, ekonomske i geopolitičke procene od strane Centralne banke Rusije.

"Ovaj korak pomaže Rusiji da diverzifikuje svoje rezerve", kaže guverner Centralne banke Rusije Elvira Nabuljina.

Sadašnji zlatni fondovi od 2.000 tona približavaju se sovjetskom maksimumu od 2.800 tona postignutog 1941. godine. U ovom trenutku ruska zlatna i devizna imovina iznosi 460 milijardi dolara, a cilj Centralne banke je da se izvrši povećanje na 500 milijardi dolara. Tokom poslednje decenije, udeo zlata u rezervama je porastao deset puta.

Plemeniti metal se istorijski pokazao kao efikasna zaštita od finansijskih šokova. Prema rudarskim i finansijskim stručnjacima, u naredne dve decenije svet bi mogao ostati bez upotrebljivih rudnika zlata. Ako se to dogodi, cene bi mogle da se povećaju do 3.000 dolara za uncu ili više.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.