RT: Afrika bi mogla postati najveća zona slobodne trgovine na svetu

Izvor: Vostok.rs, 27.Dec.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Afrika bi mogla postati najveća zona slobodne trgovine na svetu

Izvor: Vostok / RT Parlamenti Južne Afrike i Togoa su ovog meseca ratifikovali sporazum o uspostavljanju Afričke kontinentalne zone slobodne trgovine (AfCFTA). Ukupan broj zemalja koje su se obavezale na sporazum tako je porastao na 49. Kada sporazum stupi na snagu, on će stvoriti kontinent bez carina, pokrivajući jedinstveno tržište od 1,2 milijarde ljudi iz 55 zemalja sa bruto domaćim proizvodom od oko tri biliona dolara. To će predstavljati najveću slobodnu trgovinsku zonu na globalnom nivou, kaže južnoafrički ministar trgovine i industrije Rob Davies.
Očekuje se da će sporazum smanjiti izvozne carine koje trenutno iznose 6,1 posto, te povećati međuafričku trgovinu za više od 52 posto nakon ukidanja uvoznih carina. Sporazum je usredsređen na diversifikaciju trgovinskog izvoza i povećanje šansi malih i srednjih preduzeća da iskoriste više regionalnih destinacija. Ekonomisti kažu da će bescarinski pristup ogromnom i jedinstvenom tržištu podstaći proizvođače i pružaoce usluga da iskoriste veliko tržište. "Tražimo više industrijskih poslova i radnih mesta u Africi zbog međuafričke trgovine", rekao je Mukisa Kitui, generalni sekretar UN-ove Konferencije za trgovinu i razvoj. Stvaranje zone slobodne trgovine zahteva da najmanje 22 zemlje ratifikuju Sporazum. Do sada, sporazum ima 15 potpisnica, a preostalo je sedam. Komesar za trgovinu i industriju Afričke Unije (AU) Albert Mučanga izjavio je ove sedmice da je uveren da će preostali glasovi potrebni za sprovođenje Sporazuma (AfCFTA) biti osigurani pre sledećeg samita Afričke Unije u februaru 2019. godine.   Predlog Sporazuma (AfCFTA) je odobren 2012. godine, a članovi su počeli raditi na nacrtu 2015. godine. U martu su lideri 44 afričke zemlje odobrili sporazum u Ruandi, a od tada se pridružilo još zemalja. Kako se navodi potpisnici razmatraju i  mogućnost korištenja zajedničke valute.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.