RS: Fiksni u zaborav, mobilni dominira sa 90%

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Fiksni u zaborav, mobilni dominira sa 90%

Banjaluka -- Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske radi na izradi zakona o elektronskim komunikacijama, da bi ugradili evropske direktive koje regulišu taj sektor.

U resornom entitetskom ministarstvu smatraju da stanje u oblasti telekomunikacija u RS-u, u pogledu razvoja novih usluga i tehnologija, prati svetske trendove te da se primenjuju tehnološka dostignuća u ovoj oblasti.

"Internet saobraćaj kao i druge promene koje prate taj vid komunikacije, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve većih zahteva u pogledu brzine protoka u pristupnoj mreži, nameću potrebu da se u narednom periodu osiguraju veće mogućnosti protoka, odnosno veće brzine u odnosu na sadašnje stanje", navedeno je u Informaciji o stanju u oblasti telekomunikacija u RS-u, koju je nedavno usvojila entitetska vlada.

U tom dokumentu se precizira da je u fiksnoj telefoniji Telekom Srpske u 2015. godini zabeležio pad korisnika od šest odsto, dok je u mobilnoj telefoniji prisutan rast od 1,4 odsto u odnosu na 2014.

Zastupljenost fiksne telefonije u RS-u, u odnosu na procenjeni broj stanovnika, iznosi 21,30 odsto, dok je penetracija mobilne telefonije 92,50 odsto za 2015. godinu.

Za razliku od tržišta fiksne telefonije, na tržištu mobilne telefonije postoji veći stepen konkurencije.

Pokrivenost stanovništva BiH širokopojasnom mrežom je oko 60 odsto, što se uglavnom odnosi na pokrivanje velikih urbanih sredina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.