ROSNJEFT OKONČAO POSLOVANJE U VENECUELI: Evo kome je prodao dalje operacije i zašto

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2020, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROSNJEFT OKONČAO POSLOVANJE U VENECUELI: Evo kome je prodao dalje operacije i zašto

Promene vlasničke strukture znače da bi svaki budući potez Sjedinjenih Američkih Država (SAD) protiv poslovanja s naftom u Venecueli bio direktno usmeren protiv ruske Vlade.

Najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft okončao je operacije u Venecueli i prodao poslovanje u toj zemlji ruskoj Vladi, saopštili su predstavnici kompanije.

Trenutno nisu jasne posledice tog poteza, na koji se ruski gigant odlučio u vreme kada cena nafte dolazi blizu 25 USD za barel. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Američka Vlada pojačala je pritisak na venecuelansku, nametnuvši između ostalog i sankcije za dva ogranka Rosnjefta registrovana u Švajcarskoj, Rosnjeft Trading i TNK Trading International.

Rusija, preko državne kompanije Rosnjeftgas, poseduje preko 50 odsto udela u kapitalu Rosnjefta koji kontroliše Kremlj. Međunarodni deoničari su British Petroleum (BP) koji ima 19,75 odsto i Katar preko QH Investmentsa koji poseduje još 18,93 odsto kapitala.

Russia’s Rosneft halts work in sanctions-hit Venezuela, selling assets – ET EnergyWorld https://t.co/f0h49UZKt5 pic.twitter.com/K16KzA4N9P

— NewsBuzz (24x7) (@24x7Newsbuzz) March 29, 2020

Povlačenjem iz Venecuele i prenošenjem poslovanja na neki entitet u vlasništvu zvanične Moskve, Rosnjeft prenosi rizike povezane s poslovanjem na rusku Vladu.

Portparol Rosnjefta, Mihail Leontijev, kazao je da je odluka da se ukine poslovanje u Venecueli način da se zaštite deoničari kompanije.

Rosnjeft nije želeo da otkrije ime kompanije kojoj je prodao poslovanje u Venecueli, kao ni portparol ruske Vlade, koji je potvrdio transakciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.