Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 12:20

"ROBOTI SMANJUJU POTREBU ZA RADNICIMA": Čelnik Amazona o strateškom planu za budućnost

Da li je ovo "zadnje vreme" za fizičke radnike i da li je veštačka inteligencija već bacila običnog čoveka na kolena?

Amazon planira da otvori nova skadišta i zaposliti više radnika u Evropi i da paralelno s tim u rad uključi i veštačku inteligenciju kako bi ceo proces rada bio učinkovitiji, izjavio je čelnik kancelarije za Severnu Ameriku i Evropu. Od 2010. Amazon je u Evropu uložio 142 milijarde evra, a u prethodnom periodu, na ruku im je išao i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << karantin izazvan Kovidom, zbog kog se sve više ljudi odlučilo na kupovinu preko interneta.

Kompanija će u Evropi otvoriti više od 70 centara za dostavu, izjavio je u utorak potpredsednik globalnog poslovanja za Severnu Ameriku i Evropu Stefano Perego, odbivši da precizira tačan broj i lokaciju novih skladišta. "Sledićemo potražnju.", rekao je.

Proširenje mreže skladišta sastavni je deo Amazonove strategije poboljšanja učinkovitosti skraćivanjem ruta isporuke i automatizacijom centara za dostavu. "Veštačka inteligencija je dobra stvar", izjavio je Perego na Šoptolk konferenciji u Barseloni, uključivši se u žestoku raspravu o prednostima i manama nove tehnologije.

Roboti podižu nivo sigurnosti skladišta i smanjuju potrebu za radnicima čiji bi posao bilo premeštanje teških predmeta, uz često ponavljanje istih radnji. "To znači da mogu da se fokusiraju na zadatke koji zahtevaju više veštine", tumači čelnik Amazona.

"Mogućnost kolaborativne primene veštačke inteligencije ključni je element naše strategije", rekao je Perego. "Mislim da transformiše radna mesta i nudi bolje poslove u skladištu i logistici, koji traže viši nivo kvalifikacija", dodao je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.