REVOLUCIJA: Rusija i Kina planiraju izgradnju NUKLERANOG REAKTORA NA MESECU! NASI će biti zabranjen pristup?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 17:48

REVOLUCIJA: Rusija i Kina planiraju izgradnju NUKLERANOG REAKTORA NA MESECU! NASI će biti zabranjen pristup?!

Nulearni reaktor biće neophodan za održavanje budućih lunarnih baza

Ruska svemirska agencija Roskosmos najavila je partnerstvo s Kinom u izgradnji automatskog nuklearnog reaktora na Mesecu do 2035. Reaktor bi snabdevao energijom lunarnu bazu koju bi dve zemlje zajednički upravljale, prema izveštaju Live Science. Godine 2021, Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) objavile su planove za zajedničku bazu na Mesecu, nazvanu Međunarodna lunarna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istraživačka stanica (ILRS).

Tada su najavili da će ILRS biti otvorena za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere. Međutim, astronautima NASA verovatno neće biti dozvoljen pristup toj bazi zbog prethodnih tenzija s CNSA i nedavne odluke Roskosmosa da napusti Međunarodnu svemirsku stanicu do 2025. zbog sankcija SAD-a protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Roskosmos je 5. marta objavio da planira izgradnju nuklearnog reaktora na Mesecu u saradnji s CNSA, kako bi se obezbedila energija za ILRS. Generalni direktor Roskosmosa, Jurij Borisov, izjavio je za državnu novinsku agenciju TASS da ozbiljno razmatraju projekat slanja i instaliranja energetskog bloka na Mesecu zajedno s kineskim partnerima do 2033-2035.

Borisov je dodao da će verovatno biti potrebno da se konstrukcija obavi autonomno, bez ljudske prisutnosti, i da su tehnološka rešenja skoro spremna. Takođe, Roskosmos planira da koristi masivne rakete na nuklearni pogon za transfer tereta na Mesec radi izgradnje baze, ali još uvek nije osmislio način da to učini bezbedno, prema izveštaju Rojtersa.

Nuklearni reaktor ili sličan izvor energije verovatno će biti neophodan za održavanje budućih lunarnih baza, budući da solarni paneli možda neće biti dovoljni za generisanje i skladištenje dovoljno energije. U septembru prošle godine, naučnici iz Ujedinjenog Kraljevstva objavili su planove za kompaktni nuklearni reaktor koji se može pokretati pomoću sićušnih gorivnih ćelija veličine semena, a NASA će ga testirati za buduće misije.Rusija i Kina, iako nisu poslali ljude na Mesec, imaju različite uspehe u lunarnom istraživanju.

Prošle godine, prva ruska misija na Mesec posle 47 godina završila se katastrofom kad se kapsula Luna-25 slupala na površini, dok je Kina prisutna na Mesecu od 2013. godine, kad je misija Čange 3 poslala kapsulu i rover na površinu. Naredne misije Čange 4 i Čange 5 takođe su uspešno spustile letelice na Mesec. CNSA planira da ponovi ovaj uspeh kasnije ove godine i da pošalje astronaute na Mesec do 2030.S druge strane, NASA radi na tome da vrati ljude na Mesec ranije, iako je prva misija Artemis sa posadom odložena do 2026.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf Nauka/Live Science

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.