REVOLUCIJA NA PUTU: Jeftinija putarina i brža vožnja kroz Makedoniju, Srbiju i Albaniju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 12:41

REVOLUCIJA NA PUTU: Jeftinija putarina i brža vožnja kroz Makedoniju, Srbiju i Albaniju!

Jedinstven sistem elektronske naplate putarine olakšava putovanje kroz Makedoniju, Srbiju i Albaniju.

Sutra se pokreće jeftinija putarina kroz Makedoniju za državljane Srbije, uz primenu istog tag uređaja za naplatu putarine u Severnoj Makedoniji i Srbiji. Ovaj novi sistem omogućava vozačima da prođu kroz naplatne rampe brže i po povoljnijim cenama.

Javno preduzeće za državne puteve Severne Makedonije izvestilo je da je zajednički elektronski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sistem naplate putarine uspešno prošao sve testove i spreman je za upotrebu.

Ovo znači da svi vozači koji putuju svojim automobilima ka grčkom primorju mogu koristiti brzu traku, odnosno preći u susednu državu skoro bez zaustavljanja, koristeći srpski tag za naplatu putarine.

Na ovaj način, putarina je jeftinija za šest odsto u odnosu na redovno plaćanje, s obzirom na to da je putarina nedavno poskupela za 14 odsto. Vozači koji koriste tag uređaj ostvaruju čak osam odsto popusta.

Ova inicijativa je započeta u septembru 2021. godine u okviru "Otvorenog Balkana".

Podsećamo da je na samitu održanom u Ohridu u junu 2022. godine dogovoreno uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, a kasnije će se priključiti i druge zemlje koje se pridruže inicijativi.

Ovim sistemom, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći će koristiti isti uređaj za elektronsku naplatu putarine u svim tri zemlje, bez potrebe za zaustavljanjem. To će povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti naplatne stanice, omogućavajući građanima brže stizanje do željenih destinacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.