Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RCC: Zapadni Balkan plaća za neprijavljen rad

Učesnici regionalne radionice u Sarajevu pokušali su da pronadju način kako da se kroz strukturiran pristup regionalnoj saradnji reši pitanje neprijavljenog rada i neformalne ekonomije na Zapadnom Balkanu, saopštio je danas Savet za regionu saradnju (RCC).

Predstavnica RCC-a Maja Handžinska Trendafilova izjavila je da je prema grubim procenama ukupni gubitak prihoda u šest ekonomija Zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada nekoliko milijardi evra, "što su značajna sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koja su mogla da se iskoriste za poboljšanje usluga ili za infrastrukturne projekte".

RCC je naveo da je procena ukupnog broja neprijavljenih radnika na Zapadnom Balkanu 1.400.000 ljudi.

"Osim toga, u anketama o radnoj snazi procenjuje se da izmedju 20 i 30 odsto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok prema istraživanju preduzeća koje sprovodi Svetska banka skoro se polovina, odnosno 49,2 odsto preduzeća u regionu takmiči sa firmama koje rade na crno", navodi se u saopštenju.

Radionicu, na kojoj su se okupili predstavnici Zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizovao je projekat RCC-a "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.