RBS izdvaja toksičnu imovinu

Izvor: B92, 02.Nov.2013, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RBS izdvaja toksičnu imovinu

Rojal benk of Skotland izdvojiće oko 38 milijardi funti (oko 45 milijarde evra) vredan "toksičan kapital" kako bi očistila svoj bilans ugrožen krizom.

Tim će RBS izgubiti između četiri i 4,5 milijardi funti, zbog čega su akcije te banke pale za 5,4 odsto.

Odluku banke podržala je britanska vlada, koja je razmotrila mogućnost stvaranje zasebne banke koja bi rukovodila toksičnom imovinom, ali je zaključeno da bi pokretanje samostalne banke s lošim plasmanom donelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više štete nego koristi.

Zato će RBS stvoriti "internu banku s lošim plasmanom", što znači da će izdvojiti veoma rizičan kapital i upravljati njime odvojeno od ostatka banke. Cilj je da se do kraja 2016. godine banka reši 55 do 70 odsto takve imovine.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da vremenski rok za rešavanje problema toksične imovine znači da je malo verovatno da će vlada prodati svoj udeo od više od 80 odsto u banci pre izbora 2015. godine.

RBS je postala vlasništvo britanske vlade pošto je dobila pomoć od 45 milijardi funti 2008. godine, a smatra se da bi njen povratak u privatno vlasništvo bila značajna pobeda za vladajuću konzervativnu koaliciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.