RASTU CENE NAFTE: Ulagače hrabre naznake oporavka globalne privrede, a evo šta to znači za krajnje potrošače

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 09:53

RASTU CENE NAFTE: Ulagače hrabre naznake oporavka globalne privrede, a evo šta to znači za krajnje potrošače

Ne ponašaju se sva tržišta istovetno

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su porasle više od četiri odsto jer su ulagače ohrabrile naznake oporavka globalne privrede od korona krize, što će dovesti i do jačanja potražnje za "crnim zlatom".

Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje porasla 4,5 odsto, na 42,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,4 odsto, na 40,21 dolar, prenosi Seebiz.

Rast cena zahvaljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se nizu podataka iz najvećih svetskih privreda koji ukazuju na oporavak nakon popuštanja restriktivnih mera koje su bile usmerene na suzbijanje širenja korona virusa.

Samo u četvrtak cene su nafte skočile oko dva odsto, nakon što je objavljeno da je u junu broj zaposlenih u SAD-u porastao za rekordnih 4,8 miliona, oko 1,8 miliona više nego što su analitičari u anketi Rojtersa očekivali.

Jača i potražnja za naftom u u Kini, drugom najvećem svetskom potrošaču "crnog zlata", na šta ukazuju podaci o brzom rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru.

Podršku cenama pružaju i podaci o smanjenju proizvodnje nafte. Tako je proizvodnja u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u junu pala na najniži nivo u više decenija, dok se ruska proizvodnja spustila prema nivou dogovorenom između OPEC-a i njegovih saveznika.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se nedavno o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno i na jul, što će verovatno uticati na smanjenje cena nafte.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.