RASPODELA NOVCA IZ DRŽAVNE KASE: Evo za koje resore je predviđen tanji, a za koje deblji budžet

Izvor: Večernje novosti, 30.Avg.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASPODELA NOVCA IZ DRŽAVNE KASE: Evo za koje resore je predviđen tanji, a za koje deblji budžet

Budžetskim korisnicima ističe rok za dostavu plana troškova u 2020. godini, stigla uputstva i limiti. Veći budžeti za resore zdravlja, privrede, finansija, spoljnih poslova... MINISTARSTVA su do danas pisala svoje želje koliko im je novca potrebno naredne godine. Pre dve nedelje iz Ministarstva finansija su dobili uputstvo i limite u skladu sa kojima treba da planiraju svoje troškove. Iako do konačnog nacrta predstoje dani i meseci pregovaranja i ubeđivanja, prvi okvir >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pokazuje da će naredne godine više sredstava na raspolaganju imati resor građevinarstva i saobraćaja, zdravlja, privrede, spoljnih poslova i finansija. Sa nešto tanjim budžetom mogla bi da računa odbrana, državna uprava i samouprava, evropske integracije... Nezahvalno je porediti ovogodišnji budžet sa planom narednog, jer kako objašnjavaju upućeni, dovoljno je da neki projekat pređe iz nadležnosti jednog u drugo ministarstvo. Najavljeno povećanje plata i penzija moglo bi biti glavni razlog što će budžet Ministarstva finansija naredne godine biti ograničen na 414,17 milijardi dinara. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture svoje projekte treba da "spakuje" u 95,7 milijardi dinara. Oni ove godine raspolažu sa ukupno 88,5 milijardi dinara, ali je 37,5 milijardi od zaduživanja. Iz budžeta im ove godine stiže 49,5 milijardi dinara. Resoru zdravlja iz budžeta je ove godine namenjeno 16,4 milijarde. Limit za narednu godinu je postavljen na 21,3 milijarde dinara. Privredi se smeši 25,8 milijardi dinara, a ove godine iz budžeta primaju 22,9 milijardi dinara. Ministarstvo spoljnih poslova može da računa na najviše 8,2 milijarde, a ove je bilo manje od osam milijardi dinara. Odbrani, kako pokazuju limiti, sledi oko 3,5 milijardi manje - malo više od 90 milijardi dinara. Limit za Ministarstvo evropskih integracija je postavljen na 532,4 miliona dinara. U ovoj godini iz budžeta im stiže 678 miliona dinara. PROČITAJTE I: Do kraja nedelje počinje gradnja autoputa Sremska Rača - Kuzmin - Uzimajući u obzir istorijske podatke, aktuelne ekonomske pokazatelje i izglede za Republiku Srbiju i međunarodno okruženje zadržana je projekcija privrednog rasta za 2020. godinu od četiri odsto - stoji u uputstvu Ministarstva finansija. - Očekuje se nastavak pozitivnog uticaja rasta zaposlenosti i povoljnih uslova zaduživanja na privatnu potrošnju, ali će njen rast ipak biti sporiji nego u prethodnoj godini i iznosiće 3,3 odsto. PRIPREMAJU SE IZBORI DA je 2020. godina izborna pokazuju i okviri budžeta. Narodna skupština može da računa na 3,16 milijardi dinara. Ovogodišnjim budžetom namenjeno joj je 2,48 milijardi dinara. Već 2021. godine ovoj instituciji budžet pada na oko dve milijarde dinara.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

U 2020. godini više para za građevinarstvo i zdravlje, manje za evropske integracije

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2019

Ministarstva su do danas pisala svoje želje koliko im je novca potrebno naredne, 2020. godine, a pre dve nedelje su iz Ministarstva finansija dobili uputstvo i limite u skladu sa kojima treba da planiraju troškove...Iako do konačnog nacrta predstoje meseci pregovaranja, prvi okvir pokazuje da će...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.