Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putnik vraća novac Junivorldu

Beograd -- Preduzeće Putnik kompaniji Junivorld Srbe Ilića, na osnovu odluke Međunarodnog arbitražnog suda, vratilo brod Sirona.

Pre četiri godine, Junivorld, čiji je vlasnik Srba Ilić, kupio je 70 odsto kapitala Putnika za 5,2 miliona dolara, a Sirona je bila deo obavezne investicije ukupne vrednosti 44,5 miliona dolara.

Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor u maju 2005. sa obrazloženjem da kupac nije ispunio ugovorene obaveze, a tada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osporena i vrednost broda Sirona.

Gostujući u Poligraf B92, Ilić je rekao da je to bio razlog da se njegova kompanija zaustavi i da posle prve godine on zbog pritisaka više nije ni mogao da investira.

"Kad je taj prvi brod došao, sa entuzijazmom su ga pozdravili svi. Tek na kraju godine trebalo je naći načina da se Junivorld spreči. Onda se pojavila tvrdnja da obaveza za prvu godinu nije izvršena", kaže on.

"Ja nisam bio u Putniku posle prve godine, onemogućeno mi je da nastavim i budem u Putniku. Moja firma počela je upravljanje Putnikom uz ogromne pritiske, takoreći od prvog dana, koji su bili deo obaranja vlade Zorana Živkovića", kaže Ilić.

Obaveza Putnika je da, sem Sirone, Junivorldu vrati deo uloženih investicija, s kamatom. Prema sudskoj odluci, Agencija za privatizaciju je dužna da Junivorldu isplati kupovnu cenu, 5,2 miliona dolara, i naplaćenu garanciju, 2,2 miliona dolara, i kamatu i sudske troškove.

U saopštenju Junivorlda se navodi da Agencija, kojoj je u maju ove godine uručeno rešenje Međunarodnog arbitražnog suda, još nije ispunila obaveze iako je rok bio 3. jun.

Ruska kompanija Metropol kupila je u aprilu ove godine 70 odsto akcija Putnika koje je država preuzela posle raskida ugovora s Junivorldom, za oko 40 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.