„Puteve” niko nije obavestio da smanje putarine za kombije

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Puteve” niko nije obavestio da smanje putarine za kombije

Vlada Srbije je u decembru prošle godine usvojila preporuku za utvrđivanje visina putarina u pravičnim iznosima, ali o tome nije obavestila svoje javno preduzeće

Kada bi kombi vozila plaćala manju putarinu nego autobusi i kamioni, građani i privreda bi godišnje uštedeli 5,4 miliona evra. Prema trenutnim pravilima, kombi registrovan za pet putnika plaća istu putarinu kao autobus ili kamion nosivosti dvadeset i više tona. Vlada Srbije je u decembru prošle godine usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preporuku za utvrđivanje visina putarina u pravičnim iznosima. „Putevi Srbije” su se složili, ali se putarine i dalje obračunavaju po starom, iako je rok za usvajanje nove kategorizacije vozila bio 1. februar.

Tim vladine Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa predložio je izmenu Pravilnika o plaćanju putarine. Njenim prihvatanjem privreda i građani bi uštedeli na razlici u ceni (između druge i treće kategorije, po kojoj se trenutno naplaćuje) minimalno 360 dinara na deonici između Beograda i Novog Sada. I maksimalno 1.090 dinara koristeći autoput između Beograda i Niša. Tako bi prosečna ušteda po deonici iznosila 700 dinara.

Sa druge strane, realna cena putarine bi, prema mišljenju pisaca preporuke, stimulisala češće uključivanje kombija na autoputeve, pa se visina naplaćene putarine ne bi značajno umanjila.

Dragan Jovanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu, kaže da su „Putevi Srbije” zaduženi da izmene pravilnik i naprave novu kategorizaciju.

A Darko Savić, rukovodilac Odeljenja za naplatu putarina u „Putevima Srbije”, potvrđuje da su saglasni sa promenom načina naplate putarina za kombi vozila i da su to i ranije sami predlagali. Cenovnik, kaže, mogu da promene za jedan dan, ali ih niko nije obavestio da je Vlada donela odluku o promeni Pravilnika o plaćanju putarina.

– Jedinica za sveobuhvatnu reformu od nas je u decembru tražila mišljenje. Odgovorili smo pozitivno na njihovu preporuku. Smatramo da ne treba fićin kombi, kakvih je najviše na našim putevima, da plaća istu putarinu kao autobus. Zalažemo se da se kombi uvrsti u drugu kategoriju, gde su svrstani putnički automobil sa prikolicom i da mu se po toj tarifi naplaćuje drumarina– naglašava Savić.

M. U. A.

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putevi ne znaju za nižu putarinu

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 02:10

Beograd -- Vlada Srbije je u decembru prošle godine usvojila preporuku za utvrđivanje visina putarina u pravičnim iznosima, ali o tome nije obavestila Puteve Srbije...Prema trenutnim pravilima, kombi registrovan za pet putnika plaća istu putarinu kao autobus ili kamion nosivosti dvadeset i više...

Nastavak na B92...

Kombi za pet putnika i autobus plaćaju istu putarinu

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Okt.2010

BEOGRAD - Prema trenutnim pravilima, kombi registrovan za pet putnika plaća istu putarinu kao autobus ili kamion nosivosti dvadeset i više tona. Kada bi kombi vozila plaćala manju putarinu nego autobusi i kamioni, građani i privreda bi godišnje uštedeli 5,4 miliona evra.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.