Izvor: B92, 01.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puter od bundeve iz Srbije

Subotica -- Jedna uljara iz Subotice svoje proizvode, napravljene od organski uzgajanih uljarica, uspešno izvozi na tržište Evropske unije.

Laka, prehrambena industrija bi za razliku od teške, koja već trpi posledice Svetske ekonomske krize, mogla relativno dobro da podnese recesiju i čak poveća izvoz naredne godine, mišljenje je stručnjaka. Potrebno je da Srbija prozivede kvalitetnije prozivode koji mogu da budu konkuretni ne samo cenom, već i kvalitetom. Jedan od primera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i izvoz proizvoda od uljarica u EU.

Firma "Suncokret" iz Subotice, u presi koja preko tanjira prenosi težinu od 450 tona na seme raznih uljarica, proizvodi hladno ceđeno ulje od organski prozivedene bundeve, suncokreta, nara, crnog kima koje se prodaje na tržištu zapadne Evrope.

Ipak udarni prozivod koji dolazi iz Srbije je puter od bundevinog semena.

"Suncokret" ga prozivodi i prodaje za 3-4 evra distributeru u Engleskoj koji ga zatim u marketima zdrave hrane prodaje za 20 funti.

Ivan Peričić, vlasnik "Suncokreta", tvrdi da potražnja za ovakvim prozivodima uprkos krizi raste, kao i da je i pored konkurencije iz Austrije i Slovenije, sve više porudžbina za prozivode od srpske bundeve.

"Mi prerađujemo domaću sirovinu, domaćom tehnologijom, izvozimo sa domaćim dizajnom. To je velika stvar izvesti u najekskluzivnije radnje u Londonu, Berlinu, Minhenu, gde vi možete naći naše proizvode", kaže Peričić.

Ono što je interesantno je da u maloprodaji proizvodi iz Srbije nisu jeftiniji od konkurencije, već ih potrošači kupuju zbog kvaliteta.

"Vrlo je teško probiti se u te lance prodavnica zdrave hrane jer oni zahtevaju da distribucija ide iz jednog centra. Znači, nema onoga da vi pojedinačno nosite pet proizvoda, nego te radnje naručuju od velikih distributera po 300, 400, 500 artikala odjednom", objašnjava Peričić.

Tržište organske hrane je proteklih nekoliko godina raslo u Evoropi po stopi od 15 odsto godišnje. Čak i ako dođe do recesije na ovom polju i dalje ima mesta za nove prozivode iz Srbije.

I pored toga što svi prozivodi nose jasnu oznaku "Proizvedeno u Srbiji" prodaju se po dobroj ceni u Engleskoj, što je dokaz da dobra roba nalazi put nezavisno od lošeg imidža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.