Putari najavljuju od sutra blokade

Izvor: Politika, 08.Avg.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari najavljuju od sutra blokade

BEOGRAD – Putari Nibens grupe će, ukoliko im danas ne budu isplaćene zaostale zarade i obezbeđena sredstva za nastavak rada, organizovati u utorak protestnu blokadu trake u izgradnji na Koridoru 10, kao i graničnih prelaza i naplatnih rampi, najavio je Samostalni sindikat putara Srbije.

Kada će novac stići na račune putarskih preduzeća Nibens grupe za isplatu zarada zavisi od države, rečeno je u nedelju Tanjugu u AIK banci, dok u Samostalnom sindikatu putara Srbije kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << banke uslovljavaju Puteve Srbije i onemogućavaju isplate zarada radnicima.

Direktorka marketinga AIK banke, koja je najveći finansijski poverilac Nibensa, Ana Inđić je rekla da su se banke dogovorile o restrukturiranju tog poslovnog sistema i da samo od države zavisi kada će putari dobiti zaostale plate.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je, međutim, rekla Tanjugu da banke i država „vrte radnike u krug”.

„Molili smo AIK banku da odloži naplatu potraživanja kako bi radnici mogli da počnu da primaju plate i ponovo rade, ali ta banka i dalje traži od Puteva Srbije garanciju, odnosno da moraju da obezbede AIK banci taj novac bez obzira da li će ga radnici Nibens grup zaraditi u narednom periodu”, navela je Vukanović.

Prema Vukanovićevoj, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji Nibens grupa treba da dobija za održavanje puteva.

Vukanović je rekla da joj je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak u petak kazao da ne može da podrži takav zahtev AIK i da će radnici dobiti novac tek kada od banke bude dobio potpisan papir u kome je navedeno da neće uslovaljavati isplatu tog novca.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je u subotu izjavio da je isplata novca putarima mogla da već da počne, a da će banke u narednih nekoliko dana odblokirati račune preduzeća Nibens grupe.

„Banke su se dogovorile da Nibens nastavi da radi, što je za državu najvažnije”, rekao je ministar Mrkonjić navodeći da je već potpisan protokol koji sadrži elemente ugovora, u kome se vidi na koji način čhe grupacija za gradnju puteva nastaviti da radi.

„Molim radnike da to prihvate i da se vrate na gradilišta” rekao je ministar.

Mrkonjić je kazao da su banke već odabrale novo rukovodstvo Nibensa i izrazio očekivanje da će putari nastaviti da rade na već angažovnim projektima na izgradnji koridora 10 i 11.

Banke, kao najveći poverioci putara Nibens grupe, potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Predstavnik Nibens grupe, koji koordinira rad pet putarskih preduzeća, Milutin Gašević rekao je u petak da Grupacija duguje ukupno oko 180 miliona evra i da ima ugovorene poslove za 60 miliona evra.

Simonović: Radnici PZP Niš danas primaju platu

NIŠ – Radnici Preduzeća za puteve „Niš"(PZP), koje posluje u sastavu „Nibens” grupe, primiće danas jednu mesečnu zaradu posle dogovora predstavnika grada sa članom uprave AIK banke Ljubišom Jovanovićem i poslovnim partnerima niških putara, rekao je Tanjugu gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Sastanak na kome je dogovoren model isplate zarada održan je u kabinetu gradonačelnika Simonović koji je još naveo da je grad preuzeo plaćanje duga PZP-a za energente prema dobavljaču i dao garancije da će niški putari redovno izmirivati svoje obaveze za preuzimanje goriva.

„Obezbeđivanje energenata omogućiće PZP-u da nastavi sa započetim radovima po nalozima „Puteva Srbije” i na održavanju puteva na području dve niške gradske opštine, Niške Banje i Palilule”, rekao je Simonović.

On je kazao da je PZP angažovano na rekonstrukciji Bulevara Cara Konstantina u Nišu koji vodi prema arheološkom parku Medijana, na rekonstrukciji glavne saobraćajnice kroz Novo Selo i na izgradnji dva kružna toka u gradu.

Simonović je precizirao da je reč o radovima vrednosti oko 150 miliona dinara. Simonović je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumevanju AIK banke, poslovnih partnera PZP-a i da je uz pomoć grada obezbeđen kontinuitet rada niških putara.

PZP zapošljava 360 radnika, a u toku sezone angazuje još stotinak radnika.  

Tanjug

objavljeno: 08.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.