Put neočekivanog razlaza

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put neočekivanog razlaza

Lokalna inspekcija stopirala radove u asfaltnoj bazi italijanske kompanije koja je dobila tender za rekonstrukciju magistrale Šabac – Valjevo

Šabac – Uz pomoć policije, građevinski inspektor opštine Vladimirci započeo je prekjuče rušenje asfaltne baze italijanske kompanije "Adiđe bitumi impresa" u selu Mehovine, koja je na međunarodnom tenderu dobila posao na rekonstrukciji prvog dela magistralnog puta Šabac – Valjevo. U inspekciji tvrde da se drže slova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakona jer, navodno, nisu pribavljene neophodne dozvole i saglasnosti, dok predstavnici strane kompanije ističu da je reč o čudnom potezu lokalnih vlasti, koji ozbiljno ugrožava investiciju vrednu 5,5 miliona evra.

Projekat obnove magistralnog puta M-21 (Šabac – Valjevo) finansira se kreditnim sredstvima Svetske banke, a na tenderu deo od šabačkog prigradskog naselja Dumača do Koceljeve, u dužini od 34 kilometra, pripao je beogradskom ogranku italijanske kompanije kao najpovoljnijem ponuđaču.

– Rok za završetak radova na putu Dumača – Koceljeva je 18 meseci i počeo je da teče od 1. januara ove godine. Jedan od uslova za potpisivanje ugovora, koji je postavilo JP "Putevi Srbije", bio je da se podigne asfaltna baza. U posao smo ušli u dogovoru sa opštinskim rukovodstvom, koje nam je obećalo svu pomoć u rešavanju administrativnih zahteva, i predložilo za bazu selo Mehovine – priča za "Politiku" tehnički direktor projekta Ljubiša Popović.

On kaže da je "Adiđe bitumi" posle toga sklopio ugovor o zakupu zemljišta sa Branimirom Šarčevićem iz Mehovina da podigne montažno-demontažnu asfaltnu bazu.

– Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pribavili smo rešenje o promeni namene zemljišta, naručili studiju o uticaju na životnu sredinu, i od opštine zatražili odobrenje, odnosno podneli prijavu za izvođenje pripremnih radova. Od nadležne službe smo dobili građevinske uslove, i pre nego što će početi da stiže oprema iz Italije (37 šlepera), još jednom otišli u SO Vladimirci da pitamo da li je sve u redu. I ovoga puta smo dobili potvrdan odgovor – kaže Popović.

Na imanju Branimira Šarčevića podignuta je asfaltna baza kapaciteta 250 tona na sat. Ekološki inspektori, najpre opštinski, a potom i republički, utvrdili su da su zadovoljeni kriterijumi za zaštitu životne sredine. Međutim, 5. aprila opština odbija saglasnost da se u sklopu pripremnih radova obavi druga faza montaže opreme, i 11. aprila obaveštava kompaniju da joj je potrebna klasična građevinska dozvola.

Sa nalogom za rušenje "temelja i podloge asfaltne baze" opštinski građevinski inspektor Jovica Kosanović dolazi 11, pa 16. maja. Drugi put u pratnji policije.

– Ja sam nezavisan organ, i postupam potpuno u skladu sa propisima – bio je kratak Kosanović, koga smo zatekli na Šarčevićevom imanju sa radnicima privatne firme, koji su skidali oplatu.

– Mene niko ništa nije pitao, niti sam dobio bilo kakvo rešenje, iako sam ja vlasnik zemljišta. Sa predstavnicima ove kompanije upoznao me je predsednik opštine Janko Đurić, koji je čak odredio i cenu zakupa za ova dva hektara. Ja sam tražio 2.000 evra, a on presekao rečima "dosta ti je 500 evra". Zaista ne znam šta se ovo dešava – kaže Šarčević.

U čudu je i tehnički sekretar mesne zajednice Stevan Šimunović, koji je bio na nekim zajedničkim sastancima i ispred opštine pomagao u traženju lokacije za asfaltnu bazu:

– Imao sam utisak da su svi zadovoljni, i bio sam pomalo ponosan što sam doprineo boljitku ovog kraja. Italijanska firma je obećala i da će besplatno uraditi jedan lokalni put meštanima.

Milutin Pantić, finansijski rukovodilac "Adiđe bitumi", kaže da su mu nepoznati motivi lokalnih vlasti u Vladimircima, koji su odjednom postali negostoljubivi:

– Po završenom poslu, koji smo nameravali da obavimo za 12 umesto 18 meseci, baza se seli u naš kamenolom u Rakovici, a u Vladimircima nam traže građevinsku dozvolu, kao da ćemo tu boraviti 100 godina. U međuvremenu smo podneli i zahtev za izdavanje navodno neophodne građevinske dozvole, ali se već priča da je nećemo dobiti. Neko ovde očigledno pokušava da igra prljavo, zaboravljajući da je pravila postavila Svetska banka, i da će put od Dumače do Koceljeve graditi kompanija koja je dobila tender, ili se uopšte neće raditi.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.