Put budućnosti gradi se u glavnom gradu auto-industrije FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 19:24

Put budućnosti gradi se u glavnom gradu auto-industrije FOTO/VIDEO

Detroit -- Autonomna vozila već godinama se voze po auto-putevima i gradskim ulicama delom SAD-a i Kine.

Iako njima u potpunosti upravljaju kompjuteri, na prednjem sedištu i dalje sede vozači spremni da se prihvate volana ili zakoče ako softver pogreši.

U istraživanje i testiranje tehnologije ulažu se milijarde dolara, a predvodnik u industriji je Gugl, tj. njegova krovna kompanija Alfabet, čije odeljenje Vajmo (Waymo) već pruža usluge autonomnog taksi-prevoza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u delu Finiksa.

Saobraćajnica budućnosti

Uprkos milionima pređenih kilometara, mnogi i dalje ne veruju kompjuterima, tj. koliko dobro autonomna vozila mogu da se snađu u saobraćaju zajedno s ljudima koji su prilično nepredvidljivi (održavaju premali razmak, ne pridržavaju se ograničenja, voze pod uticajem alkohola, droge i slično).

Američka savezna država Mičigen, zajedno s partnerima koji uključuju i kompanije povezane s Guglom, najavila je gradnju jedne od najsofisticiranijih saobraćajnica koja će biti namenjena isključivo za autonomna vozila. Deo puta u dužini od oko 65 kilometara povezivao bi Detroit s gradom En Arbor a učesnici projekta nadaju se kako će se testiranjem poboljšati sigurnost, izdržljivost i učinkovitost autonomnih saobraćajnica u budućnosti.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer prilikom najave projekta rekla je kako su to prvi koraci prema izgradnji infrastrukture koja će pomoći u testiranju i korišćenju automobila budućnosti. Pri tome je naglasila i važnost Mičigena jer je zdravlje ekonomije u toj saveznoj državi direktno povezano s automobilskom industrijom te će nastaviti s inovativnim radom kako bi Detroit zadržao titulu glavnog grada automobilske industrije.

Projekat će početi s dvogodišnjom studijom čiji je cilj da sazna da li autonomna vozila mogu da koristite postojeće saobraćajnice, tj. deonice ili je potrebno napraviti potpuno nove trake.

Nakon što se pokrenu prve trake namenjene isključivo za autonomna vozila, na njima će početi sa testiranjem autonomnih autobusa i kombija i biće odvojene od ostatka saobraćaja na sličan način na koji se danas koriste posebne trake za vozila javnog prevoza.

Cilj je da s vremenom takve trake koriste i druga autonomna vozila, poput kamiona i privatnih automobila.

Sva vozila će biti povezana s centralnim kompjuterom koji će skupljati i analizirati podatke s vozila i senzora postavljenih duž saobraćajnice i koordiniraće njihovu brzinu, omogućujući im vožnju većim brzinama u odnosu na obične saobraćajnice.

Takve saobraćajnice za autonomna vozila verovatno će od klasičnih biti odvojene nekom vrstom barijera kako vozila kojima upravljaju kopmjuteri ne bi završila među klasičnim vozilima, ali i da vozači u slučaju gužvi ne bi pokušali da ubrzaju putovanje vožnjom deonicama za autonomna vozila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.