Pustoš na tržištu – vrednost drastično pada. Investitor priznao: Apsolutno smo u krizi

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 19:23

Pustoš na tržištu – vrednost drastično pada. Investitor priznao: "Apsolutno smo u krizi"

Naglo rastuće kamatne stope, regionalna bankarska kriza koja je smanjila obim kredita i trend ka radu na daljinu izazivaju pustoš na tržištu poslovnih kancelarija.

Finansijska oluja pogađa američke komercijalne nekretnine, a prve na udaru su poslovne zgrade kojima vrednost drastično pada. Krediti dolaze na naplatu u vreme visokih kamata, a mnogi stručnjaci upozoravaju da predstoji haos na tržištu nekretnina, poredeći trenutnu situaciju sa periodom poslednje krize iz 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, koju je i pokrenuo krah na tržištu nekretnina.

"U Njujorku se zgrade prodaju za manje od vrednosti zemlje na kojoj se nalaze. Vidimo da su cene najniže u poslednjih 20 godina", kaže Vil Silverman, generalni direktor investicione banke za nekretnine za "Fajnenšel tajms".

Kula od 20 spratova na Petoj aveniji 529 inspirisana Alisom u zemlji čuda jedna od malobrojnih poslovnih zgrada koje su nedavno promenile vlasnika. Prodata je pre tri meseca za 105 miliona dolara. Koliko su cene nekretnina pale, svedoči podatak da je u smislu cene po kvadratnom metru, to bilo čak i manje od vrednosti parcele prekoputa koja je prodata 2015. godine.

Naglo rastuće kamatne stope, regionalna bankarska kriza koja je smanjila obim kredita i trend ka radu na daljinu izazivaju pustoš na tržištu kancelarija. Starije poslovne zgrade podnele su najveći teret zbog pada vrednosti, ali ni druge kategorije nekretnina nisu pošteđene.

Prvi put posle tri godine: Cene pale

Kriza je evidentna širom zemlje — od njujorških programera koji vraćaju bankama stare poslovne zgrade, do zaplene imovine na veoma zaduženim stambenim kompleksima u Hjustonu i neplaćanja u hotelima i tržnim centrima u San Francisku.

"Nisam siguran da su se ljudi pomirili sa tim koliko dugo će oluja lebdeti i koliku štetu će napraviti", rekao je finansijski stručnjak Skot Rečler, upoređujući situaciju sa uraganom koji se spušta na kopno.

"Što se tiče stambenih zgrada i drugih nekretnina, verujem da tržišta potcenjuju potencijalnu ozbiljnost problema", dodao je Rečler.

Krejg Dajtelcvajg, izvršni direktor kompanije za nekretnine kaže da svakog dana čuje za nove primere zgrada koje se vraćaju zajmodavcima i napominje da je to samo početak, ali da izgleda da je "svaka vrsta imovine u opasnosti sa ovim novim kamatnim stopama i veoma skučenim kreditnim tržištima".

Građevinari i investitori su napredovali tokom ere niskih kamatnih stopa koje su usledile nakon globalne finansijske krize 2008. Kada je pandemija kovid 19 nastupila, oni su tada bili podržani produženim periodom popustljivosti koji su pokazale banke.

Sada, brokerska kuća "Dži-El-El" procenjuje da su poslovne zgrade u Njujorku - najvećem kancelarijskom tržištu na svetu - izgubile 76 milijardi dolara u vrednosti od svojih najnovijih prodajnih cena. Čak 73 objekta trenutno vredi manje od njihovih zajmova. Izuzetak je nova grupa najmodernijih i najluksuznijih kancelarija, koje postižu rekordne kirije.

Novi zakon: Bez ovoga nećete moći ni da kupite ni da prodate stan

Češće su zgrade poput nekretnine u Midtaunu koja je nedavno prodata za 320 miliona dolara, što je za trećinu manje od cene koju je imala 2006.

"Apsolutno smo u kreditnoj krizi kada su u pitanju kancelarije", rekao je jedan investitor.

Jedan broker je procenio da samo prvih 10 odsto poslovnih zgrada u Njujorku nije u nevolji - bilo u pogledu nivoa duga ili popunjenosti.

"Mislim da smo na pravoj ivici prinudne prodaje", rekao je sagovornik "Fajnenšel tajmsa".

"Blekstoun" je nedavno "Brukfildu" prodao svoj udeo u neboderu na Menhetnu, u dogovoru koji je procenjivao toranj na milijardu dolara. To je bilo manje u odnosu na procenu od 1,55 milijardi dolara iz 2017. godine, kada je "Blekstoun" kupio svoje učešće, u trenutku kada je tržište bilo na vrhuncu. "Blekstoun" je saopštio da tradicionalne američke kancelarije čine manje od dva procenta globalnog portfelja kompanije, što je pad sa više od 60 procenata u 2007. jer je kopmpanija "namerno prešla" u druge sektore.

Prodaja bi se mogla ubrzati, jer je više vlasnika prinuđeno da refinansira kredite. Skoro 900 milijardi dolara američkog duga za komercijalnu imovinu dospeva na naplatu ove i sledeće godine, prema firmi za finansijske podatke. Ako vlasnici ne mogu da refinansiraju pod razumnim uslovima, ili su primorani da ulože milione dolara novog kapitala, onda se mogu odlučiti da prodaju ili jednostavno odu.

Da li su montažne kuće isplative?

Kancelarije nisu jedini sektor pod pritiskom. Neke nekretnine za iznajmljivanje - koje su smatrane sigurnom investicijom - takođe se "bore".

Neizvesnost oko budućnosti kancelarija, najvećeg sektora komercijalnih nekretnina je sve veća, a stručnjaci za nekretnine smatraju da je će biti potrebno pet i više godina da se napravi fundamentalni pomak u potražnji i da se situacija na tržištu nekretnina vrati u normalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.