Pumpe zamalo da presuše

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pumpe zamalo da presuše

"NIS-Petrol" četiri dana privatnicima nije isporučivao gorivo

Da četvorodnevna blokada Rafinerije nafte Pančevo juče kasno po podne nije prekinuta – većina privatnih pumpi u Srbiji ostala bi narednih dana bez goriva. Građani Pančeva su, naime, protestujući zbog zagađenog vazduha, danima sprečavali cisterne da izlaze iz kruga fabrike i time ozbiljno doveli u pitanje redovno snabdevanje, ponajpre privatnih benzinskih stanica, svim vrstama derivata.

Privatni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prerađivači, inače, snabdevaju više od 600 benzinskih stanica u Srbiji, a kako četiri dana nisu bili u mogućnosti da sopstvenu robu izvlače iz pančevačke rafinerije, te pumpe su uskoro mogle da ostanu potpuno bez goriva.

Paradoksalno je, međutim, kako su nam potvrdili u privatnoj naftnoj kompaniji "Petrobart-AVIA", da je za sve to vreme "NIS-Petrol" izvlačio sopstveno gorivo iz rafinerije, plovnim putem i železnicom, ne trpeći nikakve gubitke. Privatnicima to nije bilo omogućeno uprkos tome što su oni dosad uvek izmirivali sve svoje obaveze u odnosu na Naftnu industriju Srbije, kojoj su uredno plaćali za uslužnu preradu, ali i državu, kada je reč o porezima i taksama koje se tiču – upravo ekologije.

Prema proceni "Petrobart-AVIA", privatne kompanije su do danas NIS-u uplatile blizu 100 miliona dolara, pa se pitaju gde je završio novac namenjen revitalizaciji postrojenja. Pitaju se i zašto ovaj monopolista koji je od 2001. godine zaštićen Uredbom o zabrani uvoza derivata nije bar deo zarade investirao u modernizaciju postrojenja i time ublažio ekološke probleme. A o kvalitetu goriva da se i ne govori.

U "Petrobartu" još dodaju da danas jedino privatne naftne kompanije i vlasnici pumpi trpe štetu, iako oni sigurno nisu odgovorni za ekološku situaciju na teritoriji Pančeva.

Saša Mileusnić, direktor "Petrobarta", juče nam je, recimo, tvrdio da su privatnici proteklih dana bili uskraćeni dnevno za oko 3.000 tona goriva koliko je iz rafinerije trebalo da preuzimaju. Oni zato i pitaju ko će da im nadoknadi tu štetu.

Na pumpama ruskog "Lukoil-Beopetrola" protekla četiri dana blokade, doduše, nisu osetili nestašicu goriva, rekao nam je Zoran Zoraja, rukovodilac službe prodaje u ovoj kompaniji. Nisu, jer su na zalihama imali dovoljno robe. Da je, međutim, blokada još potrajala, problema bi bilo, posebno sa dizelom D-2, koji se zbog povećanih poljoprivrednih radova najviše traži.

Sreća je takođe što se osim na punilištima u Pančevu gorivo moglo preuzimati i na Čukarici i u Smederevu gde NIS ima svoja rezervoare baš za ovakve vanredne situacije.

I u privatnoj naftnoj kompaniji "Nafta" a. d. ističu da su u poslednji čas povukli dovoljne količine goriva, te da ga na njihovim pumpama za sada ima. Boban Atanacković, predsednik Skupštine Nafte a. d., pri tom tvrdi da su pojedine pumpe u unutrašnjosti Srbije, zbog blokade, ipak ostajale bez goriva.

Na benzinskim stanicama austrijskog OMV-a bilo je proteklih dana dovoljno goriva, ali samo zahvaljujući tome što se benzin i dizel preuzimaju na punilištu u Smederevu. Problema u snabdevanju gorivom nisu imali ni na pumpama grčkog "Helenik-Petroleuma" koji se takođe "snašao" i obezbedio gorivo za naredne dane.

Privatnici su, pri tom, posebno nezadovoljstvo izražavali zbog izjava Mlađana Dinkića, bivšeg ministra finansija, koji je ovih dana tvrdio da se u rafineriju odmah može uložiti 300 miliona dolara za modernizaciju kako bi se rešio i problem ekologije. Privatnici, ali i NIS, sada se pitaju kako je moguće da bivši ministar tek u predizbornoj kampanji govori o ovim ulaganjima kada je samo tokom 2005. godine, zbog nesprovođenja Uredbe o cenama derivata, oštetio privatnike i NIS za oko 150 miliona dolara, koji su mogli biti uloženi upravo u modernizaciju postrojenja i ekološku zaštitu Pančeva.

Osim toga, planom poslovanja NIS-a od 2003. godine upravo je bilo predviđeno da se ulože prilična sredstva, kako u poboljšanje kvaliteta goriva, tako i u zaštitu životne sredine, što nije učinjeno.

Pošto ih je policija upozorila da nisu prijavili protest, juče po podne se "grupa građana", kako su se sami legitimisali, razišla i uklonila barikade. Juče je održana i sednica Skupštine opštine, ali odbornici, koliko se moglo doznati, nisu raspravljali o ovoj akciji. Neki od njih su nam kazali da je dvoje iz "tvrdog jezgra" organizacije blokade bilo blago zatrovano isparenjima sa obližnjeg punilišta. I pančevački sistem za praćenje aerozagađenja zabeležio je juče porast količine benzena, sumpornih jedinjenja i praškastih materija iznad Pančeva.

Organizatori protesta su pri tom isticali da borba za zdrav vazduh i život mora biti zajednička i da u tome ne sme da bude kalkulacije.

--------------------------------------------------------------------------

Od danas uredno snabdevanje

Naftna industrija Srbije preduzima sve neophodne mere kako bi sprečila poremećaj u snabdevanju tržišta naftnim derivatima, saopšteno je juče iz ove naše kompanije. Usled blokade otpreme derivata iz NIS Petrol Rafinerije u Pančevu i protestnog okupljanja građana, od petka, 24. novembra 2006, u potpunosti je bila prekinuta isporuka naftnih derivata sa najveće otpremne instalacije u zemlji i na taj način je ugrožena snabdevenost tržišta derivata.

Kako je blokada juče prekinuta, u NIS-u tvrde da će se već od danas situacija normalizovati i da će se nastaviti sa redovnom isporukom svih vrsta derivata. NIS odgovorno razmatra mogućnosti za prevazilaženje problema u isporuci naftnih derivata i spreman je da, odmah pošto je blokada završena, intenzivnim snabdevanjem nadoknadi sve isporuke koje nisu mogle biti realizovane.

Naftna industrija Srbije ne snosi nikakvu odgovornost za događaje u Pančevu i nastale poremećaje u snabdevanju tržišta naftnih derivata, dodaje se u saopštenju NIS-a.

J. Petrović - M. Šašić

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.