Izvor: Glas javnosti, 15.Jun.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pšenice ima dovoljno

BEOGRAD - Direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković izjavio je da najavljeno ukidanje zabrane izvoza pšenice iz zemlje ni na koji način neće narušiti stabilnost domaćeg tržišta i bilanse hlebnog žita.

"Tržište je dobro snabdeveno, ponuda je veća od tražnje, pšenice starog roda u zemlji ima dovoljno do žetve, čak ćemo imati i određene prelazne zalihe", rekao je Saković.

On je istakao da nema razloga za strah da će pšenica iz Srbije u većem obimu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << biti plasirana na strana tržišta kada se izvoz opet omogući jer domaća pšenica nije konkurentna, pre svega po ceni, a tražnja za tom žitaricom u svetu je smanjena.

"Mi već odavno, još pre donošenja zabrane izvoza pre tri meseca, imamo cenu (pšenice) iznad svetske, a naša pšenica je skuplja dinar do dva (po kilogramu) u odnosu na okruženje", kazao je Saković.

Govoreći o kretanjima na svetskom tržistu, Saković je ukazao da pšenica ni približno "nije atraktivna roba kao prošle godine". Tražnja je mala, kupci izbirljivi i niko od njih se "neće otimati za našu pšenicu".

On je dodao da se "ništa posebno ne može desiti", ali da je dobro da postoji izvoz, kao i da je tržište "aktivno i radi".

Što se novog roda tiče, pšenica "izvanredno izgleda na poljima i bilo bi pravo čudo ako ne budemo imali vrlo dobar prinos, što je u našem slučaju oko četiri tone po hektaru", naveo je Saković.

"Sa tim prinosom obezbeđena je prehrambena sigurnost zemlje, ono što je neophodno za domaće tržište, a imaćemo sigurno i određene viškove koje ćemo moći da izvezemo", naglasio je on.

Saković je napomenuo i da, s obzirom na to da je pšenica u Srbiji zasejana na 480.000 hektara, treba očekivati ukupan rod hlebnog žita između 1,9 i 2,1 milion tona. Domaće potrebe za tom žitaricom iznose oko 1,6 miliona tona.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je juče da Uredba o zabrani izvoza pšenice iz Srbije neće biti produžena, a postojeća uredba koja je na snazi od polovine marta, prestaće da važi 16. juna, danom njenog isteka.

Vlada Srbije je polovinom marta zabranila izvoz pšenice iz Srbije kako bi se stabilizovalo domaće tržište i cena hleba.

U tom periodu bili su poremećeni domaći bilansi jer je umesto planiranog izvoza od 500.000 tona psenice, već bilo izvezeno oko 650.000 tona. Kada je doneta, planirano je da ta mera neće važiti duže od tri meseca.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.