Pšenica gori od cene, a država se češlja!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pšenica gori od cene, a država se češlja!

NOVI SAD - Dok se otkupljivači igraju žmurke s paorima krijući otkupnu cenu pšnice zabrinjava i to što država sedi skršenih ruku. Na vojvođanskim poljima požnjeveno je čak 20 odsto pšenice, prinosi su iznad očekivanih, očekivana je i taktika otkupljivača, ali je sada krajnje vreme da i država reaguje. A nije da nema mehnizme. Otkupljivači ni juče nisu želeli da izađu sa zvaničnom otkupnom cenom, mada je sigurno da žito skladište i kupuju, piše "Dnevnik". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Nezvanićno se tvrdi da je za sada cena 15 dinara bez PDV-a mada paori kažu da im na pamet ne pada da za te pare daju letinu. berzanski stručnjaci i agroekonomisti pak tvrde da je relana cena pšenice između 16,5 i 17 dinara po kilogramu bez PDV-a.

"Država preko Robnih rezervi može da reguliše tržište i prva izađe s nekom korektnom cenom", kaže prof. dr Miroslav Malešević iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. " Ako će država kupovati pšnicu, a treba će nam je svakako, to se mora uraditi sada. Robne rezerve treba da raspišu tender i ponude pristojnu cenu. Nekon toga će i mlinari i trgovci morati da prestanu da skrivaju cenu.

Malešević kaže da bi država trebala da ponudi otkup najmanje 200.000 tona pšenice .Mnogo je pametnije da to uradi sada nego po starom lošem običaju da u pazar kreće u februari ili martu ili što je još gore da traži uvozno žito.

S druge strane Vlada i Rezerve se vajkaju da nemaju novca. Direktor Direkcije za robne rezerve Slobodana Damjanovića izjavio je da Direkcija nema novca za otkup ovodgodišnjeg roda pšenice, i da Vlada Srbije treba da obezbedi pare.

Inače prvi rezultati žetve pokazuju da će rod biti nešto veći nego što se očekivalo.

"Do sada je u Vojvodini požnjeveno dvadesetak odsto parcela, a prinosi se kreću od 4,5 tona po hektaru do čak 8,5 tona", kaže Malešević. "Rod će biti nešto veći nego što se prognoziralo krajem maja i početkom juna.tada se verovalo da će na vojvođanskim ponjima prosečno biti ubrano između 4, 2 i 4,3 tone po hektaru, a sada je izvesno da ćemo se približiti rodu od 4,5 tona. Bilo kako bilo i s ovim prinosima bićemo na granici roda od 1,8 miliona tona po hektaru što je taman dovoljno za naše potrebe. To je i još jedan dokaž da Robne rezerve treba da s euključe u otkup. Simbolično, ali korisno i za njih i za paore".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.