Izvor: B92, 06.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pšenica 8,5 dinara, kraj blokada

Novi Sad -- Vlasti su dogovorile sa zemljoradnicima cenu od 8,5 dinara za pšenicu. Blokade puteva se obustavljaju.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Đorđe Đukić postigli su dogovor sa predstavnicima zemljoradnika o otkupnoj ceni pšenice od ukupno osam i po dinara po kilogramu.

Učesnici pregovora precizirali su da će otkupna cena pšenice biti sedam dinara za kilogram, plus jedan dinar premije koju će obezbediti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << republička vlada, plus pola dinara premije, koji će obezbediti pokrajinska vlada iz privatizacionih fondova.

Pšenica će biti isplaćena u tri rate, 1. avgusta, 1. septembra i 1. oktobra, rekao je Miroljub Labus: "Ja mislim da je ovo dobar primer dogovora između dve vlade kako da se reše ove stvari. Postignuta cena od 8,5 dinara je ona cena na zeleno' koju je vlada ponudila i to je maksimalna cena koju tržište sa svim ovim premijama može da nas da podnese. Vlada je donela odluku da potpuno oslobodi izvoz i pšenice i brašna. Formalno postoji sistem dozvola, ali svakome će se te dozvole odobravati."

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Klub 100 P plus", Vojislav Malešev, rekao je da poljoprivrednici nisu zadovoljni rezultatima pregovora, ali da će ukloniti barikade sa puteva u Vojvodini, jer su svesni da je u ovom momentu postignuto rešenje jedino moguće. Premija od dinar i po isplaćivaće se u odnosu dinar na predatu i pola dinara na prodatu količinu, a 50 para koje će isplaćivati pokrajina je zapravo dug republičke vlade prema pokrajini, a na osnovu privatizacije vojvođanskih preduzeća.

Novac za ovo dotiranje pokrajinska vlada našla je u dugu republičke vlade a na ime privatizacije preduzeća u Vojvodini. I pored nedavnih razmimoilaženja oko visine iznosa utvrđena je definitivna brojka od 320 miliona dinara. Pokrajinski premijer Đorđe Đukić izričito tvrdi da blokade puteva nisu zloupotrebljene kako bi se izvršio pritisak na republičku vladu. Pored premije, republička i pokrajnska Vlada obavezale su se da do kraja avgusta raspišu konkurs za nabavku semenske pšenice i mineralnog đubriva, kao i da se intenzivira odobravanje kredita registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, javlja za B92 Dragan Gmizić. Deo danas postignutog dogovora jeste i pretnja žitomlinskim organizacijama ukoliko odstupe od sporazuma. Kako je novinarima u Novom Sadu rekao Miroljub Labus, svakoj žitomlinskoj organizaciji koja prekrši ugovorenu cenu biće oduzeta dozvola za izvoz pšenice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.